Akik már le tudják győzni Izraelt

Másfél hete tart az Anonymous cyberháborúja a zsidó állam ellen. A hackerek egymás után sötétítik el az izraeli minisztériumok, a titkosszolgálatok és a hadsereg honlapját is, megtorlásul egy palesztin aktivista halála miatt.
Hatalmas, már másfél hete tartó cyberháborút indított az Anonymous Izrael ellen a Protective Edge hadművelet miatt. A hackerek egymás után sötétítik el az izraeli minisztériumok, a titkosszolgálatok és a hadsereg (IDF) honlapját. A Moszadé egy héten át nem volt elérhető. Most éppen az, de a korábbi túlterheléses (DDoS-) támadások alatt összeomlott többek között az igazságügyi minisztérium, a jegybank, a nemzeti archívum portálja is.

Az Anonymous hellyel-közzel már július eleje óta támadja Izraelt az interneten, de ezek a támadások csak másfél hete álltak össze valódi cyberháborúvá, nem sokkal azután, hogy izraeli biztonságiak egy Nablusz melletti tüntetésen lelőttek egy Guy Fawkes-maszkot viselő 22 éves palesztin hackert. Tajeb Abu Sedada halálakor tömegével kezdtek hozzáférhetetlenné válni az izraeli honlapok. Az Anonymous azt állítja, hogy összesen több ezret támadtak meg.

Egy norvég hacker – vagy az Anonymous norvég leányvállalata – eközben nyilvánosságra hozott rengeteg izraeli router-bejelentkezési nevet és -jelszót is.

A hackerek egyébként a kommandós szlengből ismert „Tango Down" kifejezéssel jelentik be a Twitteren, hogy éppen melyik kormányzati portált sikerült hozzáférhetetlenné tenniük Izraelben. A kommandósok egy-egy terrorista likvidálására utalnak vele. „Az Anonymous nem utálja Izraelt, de azt igen, hogy az izraeli kormány népirtást követ el és fegyver nélküli embereket mészárol le a Gázai övezetben, hogy több földet szerezzen a határ mentén" – indokolta a cyberháború elindítását egy nem túl sok történeti ismeretről árulkodó megjegyzésben az Anonymous egyik szóvivője.

Izrael négy hete indított hadműveletet a palesztin szélsőségesek rakétái miatt, július 17-én pedig Benjamin Netanjahu miniszterelnök zöld jelzést adott a szárazföldi offenzíva előtt is. Ennek a célja a Hamász Izraelbe is átnyúló föld alatti alagútrendszerének a felszámolása. Az alagutakat a palesztin szélsőségesek a csempészet mellett támadások elindítására is használják.

Az Anonymous eddig bevallottan semmilyen palesztin szervezet honlapját nem próbálta még hozzáférhetetlenné tenni. A Hamászét sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.