AIDS-kutató a tragédia áldozatai között

Joep Lange mutatta ki, hogy ha HIV-fertőzött terhes nő újszülöttje a szoptatás alatt folyamatosan gyógyszert kap, 1 százaléknál kevesebb esélye van arra, hogy ő is AIDS-es legyen.
AZ MH17-es járaton utazott mintegy száz AIDS-szakértő, köztük az 59 éves Joseph Marie Albert "Joep" Lange, a Nemzetközi AIDS Társaság (IAS) volt elnöke.

Lange az AIDS terápiára specializálódott, a 90-es évek közepétől kezdte támogatni a kombinációs terápiát, azaz, hogy egy betegség ellen egyszerre több kezelést kapjon a beteg. Azt mondta, csak illúzió, hogy a monoterápia (egy időben egyfajta kezelés) valamilyen szerrel kombinálva végső megoldást jelent majd a betegséggel szemben. 1996-ban megvédte David Ho-t, a vitatott kutatót, aki betegeinek naponta egy 20 gyógyszerből álló "koktélt" adott. Ho munkája az elmúlt pár évben teljesen megváltoztatta a HIV-ről alkotott képünket – mondta Joep egy Wall Street Journal-nek adott interjújában.

2003-ban Ruandában és Ugandában olyan gyerekeket vizsgált, akiknek édesanyjuk a terhesség alatt HIV-pozitív volt. Rájött, hogy ha a csecsemők a szoptatás alatt a retrovírus elleni gyógyszereket kapnak, esélyük, arra, hogy ők is megfertőződnek, egy százalék alá csökken. A hírt Lange 2003-ban jelentette be a Párizsban tartott Nemzetközi AIDS Társaság találkozóján.
Lange arra is rájött egy több mint 1200 ember körében végzett vizsgálat során, hogy a HIV kezelés során a nevirapin és az efavirenz nevű gátlószerek hasonló hatékonyságúak. 2001-ben létrehozta a PharmAccess Alapítványt, egy abban elkötelezett, hogy Afrikában megfizethető, de minőségi egészségügyhöz juthassanak az emberek.

Lange-ot kritikák is érték, mert vizsgálatai során állítólag figyelmen kívül hagyta a prostituáltak igényeit.

"Az AIDS elleni harc volt az élete" - mondta Jaap Goudsmit, Joep Lange régi barátja és kollegája. "Együttérző ember volt, valósággal betege volt annak, hogy fiatal emberek belehalnak ebbe az őrült betegségbe" - tette hozzá. "Hatalmas veszteség érte az AIDS elleni küzdelmet, Hollandiát és engem is"

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.