Áder Izraelben: 'A magyar állam nem védte meg a zsidókat'

A magyar köztársasági elnököt kollégája, Simon Peresz után kedden Benjamin Netanjahu kormányfő is fogadta Izraelben. Áder János kedden ellátogatott a Jad Vaasem holokauszt-emlékközpontba, és hangsúlyozta, nem szabad hagyni az antiszemitizmus elterjedését.

Áder János kettős minőségében, köztársasági elnökként és a Wallenberg- év magyarországi fővédnökeként érkezett Izraelbe. A Kövér László házelnököt helyettesítő „beugróként” végül őt hívta meg Reuven Rivlin, az izraeli törvényhozás elnöke arra az emlékülésre, amelyet Raoul Wallenberg, a zsidómentő svéd diplomata születésének századik évfordulója alkalmából rendeztek a jeruzsálemi knesszetben. Mint emlékezetes, Kövér, az eredeti meghívott azért vált nemkívánatos személlyé Izraelben, mert részt vett a nácibarátnak tartott író, Nyirő József tervezett, székelyudvarhelyi újratemetésén.

Áder hétfőn este találkozott és megbeszélést folytatott Simon Peresszel, Izrael elnökével, akit Magyarországra hívott meg. Az együtt elköltött vacsora során a beszélgetés témája a két ország közti tudományos együttműködés volt. Fogadta őt Benjamin Netanjahu miniszterelnök is. Ezen a megbeszélésen szó volt a magyar-izraeli kétoldalú kapcsolatokról, Irán atomprogramjáról, valamint az erősödő európai antiszemitizmusról. Áder magyarországi látogatásra hívta őt is, hogy az izraeli miniszterelnök személyesen győződhessen meg a magyar zsidóság sorsáról.

Megemlékezés a knesszetben

A magyar köztársasági elnök kedden ellátogatott a Jad Vasem Intézetbe, a világ legnagyobb holokauszt-emlékközpontjába. Itt, az Emlékezés Csarnokában lerótta kegyeletét Wallenberg emlékfájánál, valamint a magyar embermentők, köztük idősebb Antall József (a néhai miniszterelnök apja) emléktáblájánál is. Ezt követően a knesszet Chagall-termében megtartott emlékülésen Wallenberg előtt tisztelgett Áder mellett Per Westerberg, a svéd parlament elnöke, és a megemlékezés házigazdája, Rivlin is. Az emlékülésen résztvevő országok lobogóinak csokraival díszített pódiumon helyet foglalt még Jiszrael Meir Lau, Tel-Aviv főrabbija, a Jad Vasem elnöke, valamint különleges meghívottként Louise Von Dardel, Raoul Wallenberg unokahúga is, aki mellett Áder János ült.

De nem csak a Wallenberg-rokon jelenléte volt különleges az eseményen. A teremben ült több, számokkal tetovált karú nagymama is, a holokauszt túlélői. Mint Rivlin elmondta: Wallenberg nem néhány ezer embert, hanem sok tízezer világot mentett meg. Leszögezte, hogy semmiképpen sem tűrhető el az antiszemitizmus. Hangsúlyozta: „nem szabad megbocsátanunk a még élő háborús bűnösöknek, még akkor sem, ha azok idős emberek. Rivlin emlékeztette az egybegyűlteket,  hogy Wallenberg számára a „svéd zászló sárga keresztje nem különbözik a zsidók ruhájára varrt sárga Dávid-csillagtól“.  – Legyen áldott Raoul Wallenberg emléke – zárta beszédét, amit a résztvevők hangos ámennel nyugtáztak.

Áder: a magyar állam csak "szemlézte a vérzivatart"

Áder magyar nyelvű beszédében elismerte, hogy a magyar állam a holokauszt idején nem tett semmit a zsidók megmentése érdekében, csak szemlélte a vérzivatart. – A magyar allam nem védte meg a magyar zsidókat a holokauszt idején. Tétlenul nézte, ahogy deportálják és elpusztítjak őket – fogalmazott a köztársasági elnök. Ezután két, Auschwitzból szökött rab világszerte ismertté lett soraiból olvasott fel részleteket, és arra kérte az egybegyűlteket, hogy pár másodperces néma csenddel adózzanak vele együtt a vészkorszakban elpusztultak, valamint Wallenberg emléke előtt. Áder a Talmudból is idézett: „Aki egy életet is megment, az egész világot menti meg.” – A holokauszt máshoz nem fogható szenvedéstörténet, a teremtett világ fokozhatatlan tragédiája – hangoztatta. Beszédének végén hangsúlyozta, hogy nem szabad hagyni az antiszemitizmus elterjedését.

Per Westerberg méltatta Magyarországot és Izraelt azért, ahogyan megemlékezik Wallenbergről. De, mint mondta, az emlékezés mellett mindenkinek a jövőbe kell tekintenie azért, hogy a holokauszt tragédiája soha többet ne ismétlődhessék meg.

Szerdán, izraeli látogatásának utolsó napján Áder János Betlehembe utazik, ahol találkozik a Palesztin Hatóság idegenforgalmi miniszterével, valamint Betlehem kormányzójával. Megtekinti a város nevezetességét, a legenda szerint a Jézus születésének helyén, a negyedik században emelt Születés Templomát is. 

Áder János a Jad Vasemben. – A teremtett világ fokozhatatlan tragédiája – mondta az államfő a holokausztról
Hungary's President Janos Ader looks at pictures of Jews killed in the Holocaust during a visit to the Hall of Names at Yad Vashem's Holocaust History Museum in Jerusalem July 17, 2012. REUTERS/Ronen Zvulun
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.