galéria megtekintése

Abszolút többséggel nyert a Szerb Haladó Párt

0 komment

NOL

A nem hivatalos előzetes végeredmények tanúsága szerint Alekszandar Vucsics eddigi miniszterelnök-helyettes alakulata, a konzervatív Szerb Haladó Párt (SNS) győzött vasárnap a szerbiai parlamenti választásokon. Az SNS – írja az országos választási bizottságra hivatkozva honlapján a B92 rádió – a voksok közel ötven százalékát, 48,8 százalékkal abszolút többséget szerzett, és az előzetes becslések szerint 157 képviselőt küldhet a 250 fős belgrádi törvényhozásba. A második helyre Ivica Dacsics miniszterelnök szocialistái (SPS) futottak be, akik a szavazatok 14 százalékát kapták. Ők ezután 45 képviselővel folytathatják a parlamentben.

Az SNS-en és az SPS-en kívül az ötszázalékos bejutási küszöböt csak a Demokrata Párt (DS), a DS-ből kilépett exállamfő, Borisz Tadics Új Demokrata Pártja (NDS) lépte át 5,9, illetve 5,7 százalékkal. A két pártnak 19, illetve 16 képviselője lehet az új belgrádi törvéányhozásban. A Vojiszlav Kostunica volt elnök és miniszterelnök fémjelezte Szerbiai Demokrata Párt (DSS) 4,1 százalékot szerzett.

Vucsics a választási győzelem után azt mondta,az SNS napokon belül kész lesz a kormányprogrammal, utána pedig május 1-ig meg is alakul az új kabinet. „Ez az eredmény nem azt jelenti, hogy bárkit is alacsonyabb rangúnak tartanánk. Mindenki felé kinyújtjuk a kezünket és várjuk az elképzeléseiket, hogyan lehetné Szerbiát jobbá tenni” – mondta a leendő kormányfő.

 
Vucsics vasárnap a kislányával, Milicával ment el szavazni
Vucsics vasárnap a kislányával, Milicával ment el szavazni
Marko Djurica / Reuters

Szerbiában a nemzeti kisebbségek pártjaira a természetes választási küszöb érvényes, azaz annyi képviselőjük kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi a párt. Az önállóan induló Vajdasági Magyar Szövetség az eddigi öt mandátumát szeretné megőrizni. Az előrejelzések szerint rájuk a szavazók 2,7 százaléka voksolt, ami akár nyolc mandátumot is jelenthet a belgrádi parlamentben – írja a Blic.

Vasárnap a szavazatok 20 százalékát olyan pártokra adták le a szerbek, amelyek nem kerülnek be a parlamentbe – ebben az esetben már 40 százalékos választási eredmény is elég lenne az abszolút többséghez. Erre csak 1990 és 1992 között volt példa Szerbiában, amikor az első posztkommunista választások után a szocialistáknak közel kétszáz képviselője volt a parlamentben.

A többpártrendszer bevezetése óta Szerbiában vasárnap a tizedik alkalommal tartottak parlamenti választásokat, előrehozott választást pedig hetedszer írtak ki. A parlamenti választásokkal egyidőben néhány községben és Belgrád városában sort kerítettek önkormányzati választásokra is. A fővárosban szintén az SNS nyert a szavazatok 47-49 százalékával.

A valamivel több mint 6,7 millió szerb választó 19 lista közül választhatott. 3020 jelölt versengett a 250 képviselőházi mandátumért. A végleges eredményeket legkésőbb március 20-ig teszik közzé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.