galéria megtekintése

Nők és gyerekek életébe kerül a drákói szabályozás

9 komment


Veres Dóra
NOL

Miközben Észak-Írországban hamarosan már a nemi erőszak és a vérfertőzés következtében teherbe eső nők is elvetethetik a magzatot, és egyre több helyen veszik figyelembe a nők jogait, a világ hat országában még mindig, minden esetben tilos az abortusz. 

„Remélem, hogy a mai ítélet azt jelenti, hogy a jövőben sem nekem, sem más nőknek nem kell azon a fájdalmas procedúrán keresztülmenniük, amin nekem kellett. Angliába kellett utaznom, távol az orvosaimtól és a bábámtól, akik ismertek engem, hogy megkaphassam azt az ellátást, amire szükségem volt. Engem és a hozzám hasonló nőket cserben hagytak a politikusaink.

Fotó: Reuters

Először is, nem hagytak más választást, mint hogy Angliába menjek orvosi ellátásért. Aztán azzal, hogy elutasították a törvényes jogszabály megváltoztatását, és így nem tehettem mást, mint hogy a bírósághoz forduljak” – nyilatkozta Sarah Ewart a hét elején, miután a belfasti legfelsőbb bíróság kimondta, nem fér össze az emberi jogokkal az észak-írországi abortusztilalom.

 

„Halottat kellett volna kihordanom”

A most 25 éves észak-írországi nő 2013-ban állt a nyilvánosság elé. 20 hetes terhes volt, amikor a magzatnál anencephaliát, vagyis agyvelő-koponyahiányt diagnosztizáltak. „Azt mondták, egyedül abban az esetben engedélyezett az abortusz, ha a magzat az életemet veszélyezteti. Ha Észak-Írországban maradok és nem vetetem el a babát, akkor kéthetente jártam volna vizsgálatokra, egészen addig, míg észre nem veszik, hogy a baba meghalt bennem, és utána elvégezték volna a beavatkozást” – idézi a BBC Ewartot, aki korábban maga sem támogatta az abortuszt. „De ennek orvosi okai lettek volna – egy halott testet kellett volna kihordanom emiatt a törvény miatt”.

Abortusz-ellenes aktivisták Washingtonban: az élet az első
Abortuszellenes aktivisták Washingtonban: az élet az első
Gary Cameron / Reuters

A Nagy-Britanniához tratozó tartományban jelenleg is az 1861-es törvény van érvényben, ami szerint egy abortuszban segédkező orvos akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat. Ugyanakkor a hétfői döntés után várhatóan a jövőben az északír nők elvetethetik a magzatot, ha az végzetes rendellenességgel jönne világra, vagy ha nemi erőszak áldozataként estek teherbe, illetve ha az anya kiskorú.

Bigott szabályozás

Korántsem Észak-Írországban vannak azonban érvényben a legszigorúbb abortusztörvények. Az amerikai Pew Kutatóközpont legfrissebb, az ENSZ 2013-ban kiadott adatai alapján készült jelentése szerint Európában Máltán és a Vatikánban van hatályban a legszigorúbb abortusztörvény. A katolikus Máltán az sem számít, ha a terhesség veszélyezteti az édesanya életét, ráadásul a sürgősségi fogamzásgátlás sem elérhető, még recepttel sem.

Teljes mértékben, bármilyen körülményre való tekintet nélkül tilos az abortusz Chilében, a Dominikai Köztársaságban, Salvadorban és Nicaraguában is. Valamivel rugalmasabb a szabályozás Andorrában és San Marinóban, ahol Észak-Írországhoz hasonlóan akkor engedik elvetetni a babát, ha a magzat az anya életét kockáztatja.

Abortuszpárti aktivisták menete Peruban
Abortuszpárti aktivisták menete Peruban
Guadalupe Pardo / Reuters

Megvárni, vagy megelőzni?

„Arról van szó, hogy megvárom, míg a nő életveszélyes állapotba kerül egy korábbi probléma szövődményeként, vagy pedig megelőzöm, hogy eljussunk idáig, ha a nő azt mondja, szeretné, ha elvégeznék a beavatkozást, még mielőtt eljut arra a pontra. Úgy vélem ugyanis, hogy a hangsúlyt a nők döntésére kellene helyezni” – mondta René Castro, chilei szülész, aki az Amnesty International civil szervezettel együtt az abortusztilalom ellen kampányol.

Pew Kutatóközpont 2014-es tanulmánya szerint Latin-Amerikában az emberek többsége alapvetően abortuszellenes, így a szigorú törvény ellen sincs kifogásuk. A térség legliberálisabb országa e tekintetben Uruguay, ahol a terhességmegszakítás legális. 

A sterilizálás legalizálása ellen tüntettek Costa Ricában
A sterilizálás legalizálása ellen tüntettek Costa Ricában
Juan Carlos Ulate / Reuters

Életet az életért

A közel-keleti és észak-afrikai országok többségében engedélyezik a beavatkozást, ha az anya élete veszélyben van, ám csupán Bahrein és Tunézia ad lehetőséget rá akár a nő súlyos válsághelyzete vagy nemi erőszak esetén is. Hasonló szabályozás van érvényben a szub-szaharai térségben is. A fekete-afrikai országok 98 százaléka csak akkor engedélyezi a művi vetélést, ha arra az anya életének megmentése érdekében van szükség, és csupán a Zöld-foki Köztársaságban és a Dél-afrikai Köztársaságban teszik lehetővé, hogy a nő bármilyen okból kifolyólag a műtét mellett döntsön.

Magyarország mint liberális állam

A legliberálisabb országok közé tartozik Magyarország. Itt a terhesség megszakítása, ha azt nem egészségi ok indokolja, hanem például súlyos válsághelyzet esete áll fenn, akkor a várandós nő írásbeli kérelme alapján végezhető el. Hasonló a helyzet a legtöbb nyugat-európai államban, és ugyancsak azonosak a terhességmegszakítás törvényes okai Albániában, Örményországban, Fehéroroszországban vagy Kambodzsában.

Abortusz-turizmus

„Történnek változások. 2007-ig Portugáliában bűncselekménynek számított a nem kívánt terhesség megszakítása, csakúgy,  mint most Észak-Írországban. Aztán a 2007-es népszavazás után ott megváltozott a helyzet. Noha még mindig érvényben van néhány korlátozás, kijelenthetjük, hogy a nők biztonságosan és legálisan végeztethetik el a beavatkozást. Korábban a nők többsége Spanyolországba utazott, hogy elvetesse a magzatot” – mondta a Népszabadságnak Hassatou Conde-Sambou, az Amnesty International munkatársa.

„Én döntök!” feliratot írt magára a Femen aktivistája, aki a spanyol abortuszrendelet szigorítása ellen tiltakozott Madridban
Andrea Comas / Reuters

Ugyanakkor, mint mondta, még mindig nagyon sok országban bűnözőként kezelik a nőket, akik az abortusz mellett döntenek.

„A nem megfelelő körülmények között elvégzett operáció felel az anyák halálozásának 13 százalékáért világszerte, mintegy 47 ezer nő és lány életét oltva ki”

  –mondta a szakember, hozzátéve: aki életben marad, és börtönre ítélik, sok országban hiába vár segítséget.

Gyilkosokként kezelve

Példaként Salvadort említi, ahol 1998 óta az abortusz minden formája tilos. „Ha a gyerek holtan születik, a nőket vagy fiatal lányokat gyilkossággal vádolhatják, és ha bűnösnek találják őket, hosszú börtönbüntetés vár rájuk. Ahogy bármilyen bűnvádi eljárás során, ilyen esetekben is a kirendelt védőügyvéd jelenthet számukra esélyt a szabadulásra. Tapasztalataink szerint ugyanakkor az esetek többségében az ügyvédek nem megfelelően támogatják a klienseiket – néha ez egyszerűen a szexuális és reproduktív jogokkal kapcsolatos ismeret hiányával magyarázható” – jegyezte meg Condé-Sambou, aki szerint az egyetlen lehetőséget a rács mögé került nők számára a civil szervezetek jelenthetik, amelyek az ügyük mellé állnak és nyilvánosságra tudják hozni történeteiket. 

„Csak egy gyermeked legyen, az állam majd gondoskodik az idősekről!” – a nyolcvanas évek kínai propagandáját idézte Jiang Weimao (balra) és felesége, Zhang Yinxiu (jobbra), akik elhunyt fiuk fotójával pózolnak ezen a képen. A házaspár egy üveggyárban dolgozott, és nem mertek második gyermeket vállalni, nehogy elveszítsék az állásukat. Miután Zhang másodszor teherbe esett, elvetette a magzatát. Most nyugdíjasként Zhangjiakou városában tengetik életüket, fiuk cukorbetegsége miatt teljesen eladósodtak, nyugdíjukból már gyógyszerre sem futja. A kínai szabályozás megváltozásának – az egyke-korszak végének – ők már nem tudnak örülni. Ellenkezőleg: ez csak tovább növeli fiuk elvesztése miatti elkeseredettségüket.
Kim Kyung-Hoon / Reuters

Ölni is képesek

Az abortuszt tekintve igen megosztott a társadalom az Egyesült Államokban, ahol a Legfelsőbb Bíróság 1973-as döntése óta legális a terhességmegszakítás, ám rengetegen vannak, akik ölni is képesek a meg nem született magzatokért. Múlt hét pénteken egy az abortuszt és az embriószövet-kísérleteket ellenző nézeteket valló férfi, Robert Lewis Dear rendezett vérfürdőt Colorado Spingsben, egy művi vetéléseket is végrehajtó szervezet helyi klinikájában.

Bilincsben viszik el a Colorado Springsben végrehajtott támadás gyanúsítottját
Bilincsben viszik el a Colorado Springsben végrehajtott támadás gyanúsítottját
RICK WILKING / Reuters

Ezt megelőzően az amerikai Nemzeti Abortusz Szövetség összesítése szerint az Egyesült Államokban terhességmegszakítást végző klinikák nyolc alkalmazottját ölték meg és 17 ellen kíséreltek meg gyilkosságot 1977 óta. Ilyen intézmények elleni pokolgépes támadást 42, gyújtogatást 182, rongálást pedig több ezer alkalommal jegyeztek fel – írta az MTI.

Abortusz-ellenes tüntetők az amerikai legfelsőbb bíróság épületénél
Abortuszellenes tüntetők az amerikai legfelsőbb bíróság épületénél
Jonathan Ernst / Reuters

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.