Abdeslam fél az Iszlám Állam bosszújától

A hűvös őszi időjárás és az eső sem tartotta vissza a párizsiakat, hogy pénteken leróják kegyeletüket az egy héttel korábbi terrortámadás áldozatai előtt. Sorra jelentek meg virágokkal és mécsesekkel a kezükben a véráztatta helyszíneken. Csoportokba verődve gyülekeztek az emberek az éttermek, kávézók és a ­Bataclan koncertterem előtt. „Noha mindenütt rendőrök vannak, mégsem érezzük magunkat biztonságban" – mondta egy francia diák az AP-nek a Le Carillon bár előtt, ahol november 13-án fegyveresek nyitottak tüzet a vendégekre. A november 13-i késő esti terrorakciókban összesen 130-an vesztették életüket, és több mint 350-en sebesültek meg.

Az elmúlt napokban összesen 90 embert vettek őrizetbe és 793 házkutatást tartottak – közölte Bernard Cazeneuve francia ­belügyminiszter. A razziák folytatódni fognak „a terrorizmus elleni könyörtelen harc jegyében", továbbra is nagy erőkkel keresik a merényletek végrehajtását logisztikai koordinátorként segítő Salah Abdeslamot. A belga médiának egyik barátja azt nyilatkozta, hogy Molenbeekben találkozott kedden este a terrorizmussal gyanúsított férfival. Elmondása szerint Abdeslam megbánta, amit tett, de nem meri feladni magát. Fél attól, hogy az Iszlám Állam bosszút áll a rokonain.

A párizsi ügyészség pénteken bejelentette, hogy a szerdai tűzharcban Saint-Denis-ben egy harmadik terrorista is életét vesztette. Személyazonosságával kapcsolatban azonban nem árultak el részleteket. Sajtóértesülések szerint egy férfiról van szó, ám ezt hivatalosan nem erősítették meg a hatóságok.

Eközben Brüsszelben a csütörtökön őrizetbe vett kilenc emberből hetet szabadon engedtek, Svédországban pedig elfogtak egy terrortámadásra készülő irakit. Kiderült az is, hogy a merényletek értelmi szerzőjeként számon tartott Abdelhamid Abaaoud testvérét, Jaszint múlt hónapban őrizetbe vették Marokkóban, jelenleg vizsgálják, volt-e bármi köze a merényletsorozathoz.

Pénteken az uniós tagországok a belga fővárosban megállapodtak az unió külső határvédelmének megerősítéséről, a légi utasok személyi adatainak kezeléséről, valamint a fegyvercsempészek elleni fokozott fellépésről. Az oroszok ezalatt újabb rakétatámadást indítottak Szíriában, csak az elmúlt négy napban az orosz légierő 522 bevetést és 101 rakétatámadást hajtott végre az Iszlám Állam állásai ellen.

„Cowgirl"-nek becézték a női kamikazét

Hivatalosan is megerősítette a párizsi ügyészség, hogy szerdán a 26 éves Hasna Aitboulahcen robbantotta fel magát Párizs Saint-Denis nevű északi elővárosában. Ismerősei extrovertált, életvidám lánynak ismerték, aki rajongott a nagy kalapokért – ezért ragadt rá a Cowgirl becenév. Bátyja, Youssouf Aitboulahcen azt nyilatkozta, Hasna sokáig egyáltalán nem érdeklődött a vallás iránt, rendszeresen fogyasztott alkoholt. Fejkendőt csak egy hónapja kezdett hordani – állította a fivér. Ugyanakkor a fiatal nő Facebook-oldalára már júniusban olyan képet töltött fel magáról, amelyen nikábot visel, és arról ír, hamarosan Szíriába utazik. Dicshimnuszt zengett Hayat Boumeddiene-ről, a 2015 januárjában a párizsi kóser szupermarketben túszokat ejtő Amedy Coulibaly feleségéről is. (V. D.)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.