A tévékamerákat uszítanák a bűnözőkre

A tévékamerákat is beengedné a bíróságokra Kenneth Clarke brit igazságügy-miniszter, ezzel számolva fel egy nyolcvanhat éve érvényben lévő tilalmat. A kritikusok attól tartanak, hogy gyorsan eljön a helyi O. J. Simpsonok ideje.

Clarke szerint az ítéletek közvetítése az átláthatóságot növelné – a tervet bírálók viszont azzal érvelnek, hogy a brit igazság-szolgáltatást mindez valóságshow-vá alacsonyítaná le.

A lehallgatási botrányba keveredett médiamágnás, Rupert Murdoch egy skóciai meghallgatáson. Csak magamutogatásra lesz jó?
News Corp Chairman and Chief Executive Rupert Murdoch is seen on television screens in an electrical store as he is questioned by a parliamentary committee on phone hacking, in Edinburgh, Scotland July 19, 2011. Murdoch told the British parliament on Tuesday that giving evidence on the phone-hacking and corruption scandal that is engulfing his global media empire was "the most humble day of my life". REUTERS/David Moir (BRITAIN: - Tags: POLITICS CRIME LAW BUSINESS MEDIA IMAGES OF THE DAY)

A londoni parlament elé kerülő javaslat csak a bírók megjegyzéseinek tévés közvetítését engedélyezné, az áldozatok, a tanúk, az elkövetők vagy az ügyészek nem lennének láthatók. Kenneth Clarke azt mondta, hogy a tilalom eltörlése napirendre kerül, „mihelyst a parlament ideje megengedi”, és így a kamerákat először a Fellebbviteli Bíróságra, majd a többi bíróságra is be lehetne engedni.

Roger Gale konzervatív parlamenti képviselő arra figyelmeztetett, hogy az intézkedés nyilvánosságot biztosítana a „magamutogató” jogi szakembereknek. A televíziós közvetítések engedélyezését eddig az is késleltette, hogy O. J. Simpson amerikaifutball-játékos gyilkossági pere annak idején valóságos médiacirkusszá fajult; a tévéállomások világszerte egyfajta filmsorozatként tálalták a pert.

Nagy-Britanniában a tévétársaságok már korábban is nagyobb betekintést sürgettek a bírósági ügyekbe, és erről az előző, munkáspárti kormány konzultációt is kezdett, ám ez végül megszakadt. A mostani, konzervatív–liberális koalíció újrakezdte az egyeztetést, és David Cameron miniszterelnök is azt hangsúlyozza: a nagyobb átláthatóság segítene a közvéleménynek megérteni a bírósági eljárásokat. Kormánytisztviselők szerint a közelmúltbeli londoni zavargások óta erre még nagyobb az igény.

Skót bíróságokra – szigorú feltételekkel – már 1992 óta beengednek tévékamerákat. Abdelbászet al-Megrahi Lockerbie-merénylő fellebbezését annak idején a televízió is közvetítette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.