A szlovákiai magyarok többsége nem kér kettős állampolgárságot

Magyarok vagyunk, de a mi hazánk Szlovákia – a felvidéki magyarok 68 százaléka ezt vallja.

Magyarok vagyunk, de a mi hazánk Szlovákia – igy válaszolt a megkérdezettek 68 százaléka azon a felmérésen, amelyet a 2004-ben és később európai uniós taggá vált országokban élő nemzeti kisebbségek között végeztek. A felvidéki adatokat tegnap Ladislav Machácek szociológus, egyetemi tanár, a nemzetközi projekt szlovákiai vezetője hozta nyilvánoságra. Elmondta, hogy interjúk formájában 801 szlovákiai magyart kérdeztek meg.

Csaknem 65 százalékuk azt válaszolta, hogy nem szeretne Magyarországon élni, s nem folyamodik magyar állampolgárságért. Indokként a többség azt hozta fel, hogy ha Szlovákia boldogul, akkor az ő sorsuk is jobbra fordulhat. Mintegy 15 százalékuk szerint az anyaországban többször szembesültek olyanokkal, akik lenézték, illetve nem tartották magyaroknak őket vagy felsőbbrendűségüket érzékeltették.

A professzor elmondta azt is, hogy a szlovákiai magyarok az átlagosnál jóval erősebben kötődnek a szülőföldjükhöz. Ez a kapcsolatuk legalább olyan erős, mint amilyet a hazájuk iránt tanúsítanak. Döntő többségük fontosnak nevezte, hogy a gyermekeik is jól elsajátítsák az anyanyelvüket, ismerjék meg az egyetemes magyar kultúra értékeit és a nemzet történelmét. Ezzel együtt a szlovák nyelv elsajátítását is kívánatosnak tartották.

Többségük úgy vélekedett, hogy a tavalyi parlamenti választásokon azért voksoltak a Híd-Most pártra, mert szeretnének békés körülmények között élni, s nem kívánják támogatni a szélsőséges megnyilvánulásokat.

Lapunk megkeresésére Berényi József úgy vélekedett, hogy egy – ráadásul interjú formájában végzett - felmérés alapján nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. - Ráadásul a válaszokat nyilván nagyban befolyásolta az a tény, hogy a még mindig hatályos pozsonyi törvény a szlovák állampolgárságuk azonnali elveszítésével bünteti azokat, akik megszerzik a magyart – mutatott rá a pozsonyi parlamenten kívülre szorult  Magyar Koalíció Pártjának elnöke.

- A kutatás eredménye legalábbis jelzésértékű és újabb csattanós válasz azoknak a szlovák nacionalistáknak, akik határrevízióval, továbbá más ostobaságokkal riogatják a hazai közvélemyt – nyilatkozta lapunknak Bugár Béla, a Híd-Most vezetője.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.