Továbbra is a magyar a főellenség Romániában

A románok Magyarország és Oroszország iránt táplálják a legtöbb negatív érzelmet; az ellenkező oldalon a britek, a németek és a franciák állnak – derült ki egy hétfőn közzétett felmérésből.

Az Adevarul román napilap megrendelésére készült közvélemény-kutatás szerint a románok 55,7 százaléka negatív érzelmeket táplál a magyarok iránt, és csak 29 százalékuk kedveli kifejezetten őket. A negatív toplista második helyén Oroszország áll, amely a válaszadók 45 százaléka számára antipatikus, és 37 százalék számára szimpatikus. A szimpátia-listán a sereghajtók közé került még Ukrajna (41%), Törökország (47%) és Bulgária (50%) is.

A románok körében Nagy-Britannia a legkedveltebb ország, amellyel kapcsolatban a megkérdezettek 75 százaléka szimpátiát érez, majd Németország (74%), Franciaország (73%), Spanyolország (73%) és Olaszország (70%) következik. Az utóbbi két államban dolgozik a legtöbb, becslések szerint mintegy hárommillió román vendégmunkás. Érdekes, hogy a második román államként emlegetett Moldova Köztársasághoz csupán a válaszadók 65,7 százaléka viszonyul pozitív érzelmekkel.

Az Adevarul cikkében közölt adatokból kiderül: ez ugyanaz a felmérés, amelynek egyes adatai képezték a román-magyar viszonyról szervezett október eleji vita kiindulópontját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.