A Polgári Platform nyerte a lengyelországi választást

A kormányzó, jobbközép liberális Polgári Platform (PO) nyerte meg Lengyelországban a vasárnapi parlamenti választást a szavazatok 39,6 százalékával.

Második helyen végzett az ellenzéki, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS), amely a szavazatok 30,1 százalékát kapta. Harmadik helyre futott be nagy meglepetésre egy új formáció, Janusz Palikot Mozgalma 10,1 százalékkal.

Negyedik a kormánykoalíció kisebbik pártja, a Lengyel Parasztpárt 8,2 százalékkal. A balközép ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) a szavazatok 7,7 százalékával az ötödik helyen végzett. Más pártoknak nem sikerült átlépniük az 5 százalékos választási küszöböt.

 A választási részvétel a felmérés szerint 47,7 százalékos volt.

A választási eredményeket mandátumokra átszámítva a PO-nak 212, a PiS-nek 158, az RP-nek 39, a PSL-nek 27, az SLD-nek 23 képviselője lesz az új szejmban, ha az exit poll felmérés adatai hétfőn megerősítést nyernek. Ez azt jelenti, hogy az eddigi kormánykoalíciónak meglesz a parlamenti többsége - 239 képviselő a 460 tagú szejmben -, és folytathatja a kormányzást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.