A Pentagon hadihajókat küld az észak-koreai térségbe

A nagy hatótávolságú észak-koreai rakéta bejelentett kilövése miatt az amerikai védelmi minisztérium hadihajókat küld a térségbe.

A nagy hatótávolságú észak-koreai rakéta bejelentett kilövése miatt az amerikai védelmi minisztérium hadihajókat küld a térségbe – közölte csütörtökön a CNN hírtelevízió a Pentagonból származó értesülésekre hivatkozva.

A Pentagon-tisztségviselők szerint két, irányítható rakétákkal felszerelt romboló, a Benfold és a Fitzgerald közelebbről meg nem nevezett pozíciók felé halad, hogy ezáltal "megnyugtassa" az Egyesült Államok szövetségeseit. A források szerint nem kizárt, hogy az elkövetkező öt napon belül további két hadihajót vezényelnek a térségbe.

Samuel Locklear admirális, az Egyesült Államok ázsiai és csendes-óceáni csapatainak parancsnoka elmondta, a hajókat a legjobb helyre vezényelték, hogy lekövethessék a rakéta útját, és ezzel megválaszolhassanak egy csomó kérdést: például hogy pontosan milyen rakétát lőnek ki, merre lövik ki, és kiket veszélyeztet.

Észak-Korea december 10. és 22. között tervezi a rakéta felbocsátását. Az Egyesült Államok elítélte az előkészületben lévő kísérletet, mert az ugyanarra a technológiára épül, mint az interkontinentális ballisztikus rakéták kilövése. Ezt az ENSZ Biztonsági tanácsának határozatai tiltják, Phenjan azonban azt állítja, csak műholdat akarnak fellőni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.