A pápa nem akart szex nélkül élni

Joseph Ratzinger nyolc teológus társával együtt 1970-ben memorandumot fogalmazott meg, amely egyértelműen azt követeli, hogy a Vatikán fontolja meg a cölibátus eltörlését.

A cölibátus felülvizsgálatát szorgalmazta Joseph Ratzinger, igaz, ezelőtt több mint negyven évvel. A Süddeutsche Zeitung birtokába került információ szerint a későbbi pápa nyolc teológus társával együtt 1970-ben memorandumot fogalmazott meg a kötelező nőtlenséggel kapcsolatban. A memorandum a katolikus egyház szükséghelyzetére hivatkozik. A püspökök egyértelműen azt követelik, hogy fontolják meg a cölibátus eltörlését. Nem csak a német, hanem a világ minden katolikus egyházában.

A neves teológusok - egyikük a német püspöki konferencia elnöke lett, másik maga a pápa - egy püspöki konferenciára készítettek előterjesztést hittani és erkölcsi kérdésekről. Ebben úgy vélekedtek, hogy az új történelmi és társadalmi fejlemények tükrében a cölibátust is felül kell vizsgálni, az önmegtartóztatás támadhatatlanságát ugyanis semmilyen komoly teológiai érv nem támasztja alá.

A memorandum azt tanúsítja, hogy a papi utánpótlás kérdése már 1970-ben téma volt: nem csak a papok száma, hanem az utánpótlás minősége is gondot okozhat, mert a mai világban egy egyedülálló férfi könnyen elszigetelődik, véleménye kevésbé esik latba, ráadásul számos kísértésnek van kitéve a szexualizált világban - mutatnak rá a dokumentum szerzői, akik nem a cölibátus teljes eltörlését szorgalmazzák, inkább a differenciált elbánást. Mint a német lap emlékeztet rá, a szöveg a második vatikáni zsinat után született, amikor a püspökök önbizalma megerősödött, s abban reménykedtek, hogy formálhatják az egyházat, figyelembe veszik a véleményüket.

A felvetésből persze semmi sem lett, a dokumentumot elsüllyesztették egy archívum mélyére, onnan ásta most elő egy regensburgi lap. Ratzingert ugyan pápává választották, de a cölibátus ügyében aligha várható tőle radikális reform.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.