A MOGYE ügye a jó magyar-román kapcsolatokat bizonyítja

Martonyi János külügyminiszter szerint az elmúlt években a magyar–román kapcsolatok nagymértékben javultak, amit az is bizonyít, hogy az erdélyi magyarok visszafogott magatartást tanúsítottak, amíg békésen meg nem oldódott a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem ügye.

Romániában tavaly tiltakozásokat váltott ki, hogy az új román oktatási törvény által biztosított lehetőségek ellenére a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) román többségű szenátusa júniusban megakadályozta a magyar intézetek létrehozását. Augusztusban néhány romániai magyar fiatal napokon át tüntetett azért, hogy az egyetemen alakuljanak magyar intézetek. Ezt követően szeptemberben, a Krónika kolozsvári napilap arról számolt be: a MOGYE szenátusa arról döntött, hogy nem hosszabbít szerződést több magyar nemzetiségű nyugdíjas óraadó tanárral, ami a lap szerint jelentősen megnehezíti a magyar tagozat működését.

Március 27-én a bukaresti kormány elfogadta azt a kormányhatározatot, amely új kart hoz létre a magyar és angol tannyelvű szakoknak a MOGYE-n. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium akkor azt közölte, ezzel remélhetőleg az utolsó akadály is elhárult a magyar nyelvű képzés önállóságának útjából.

A külügyminiszter Szabó Vilmos szocialista országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában kifejtette: a MOGYE önálló magyar nyelvű oktatási szervezetének létrehozása fontos része a kisebbségi jogok romániai érvényesülésének, hiszen arról szól, hogy az erdélyi magyarok hosszú távon is anyanyelvükön fordulhassanak orvosukhoz, hogy "ne érezzék magukat másodosztályú állampolgároknak". Ez pedig végső soron a szülőföldön való megmaradás kérdésével függ össze – mutatott rá.

Mint közölte, az egyetem magyar nemzetiségű oktatói és hallgatói "akaratukon kívül" részeseivé váltak az egyetem többségében román vezetősége és a kormány közötti vitának. "Bölcsességüknek és a román kormány határozott fellépésének" köszönhetően úgy tűnik, a kérdés megoldódik: a kormány elfogadta a magyar (és angol) oktatási nyelvű kar létrehozását. Ez a megoldás előnyösebb az erdélyi magyarságnak, mintha karokon belüli "magyar struktúrákat" hoztak volna létre, ahogyan azt eredetileg tervezték – emelte ki.

Martonyi János hangsúlyozta, a gyors és hatékony megoldás elérésében a magyar kormánynak is fontos szerepe volt, mindvégig kiemelt ügyként kezelte a kérdést, és a kétoldalú kapcsolatok csatornáit felhasználva következetesen napirenden tartotta, sürgette a mielőbbi rendezést.

A román kormányhatározat rögzítette a magyar kar létrehozásához szükséges jogi keretet, és meghatározta a felvételi keretszámokat – emlékeztetett. Rámutatott ugyanakkor, hogy az egyetem magyar oktatóinak "a munka neheze csak most következik", meg kell tartani a belső választásokat, be kell tölteni az üres állásokat, ki kell dolgozni és el kell fogadni az intézmény új alapszabályát, és akkreditálni kell az új szakokat. Utóbbiban a MOGYE magyar tagozata számíthat a magyarországi orvosi egyetemek szakmai segítségére – tette hozzá.

Martonyi János szerint "majdhogynem látványos" volt az egyetem magyarsága és az erdélyi magyarok által heteken keresztül tanúsított visszafogott magatartás, amíg "az ügy békésen meg nem oldódott". A kétoldalú kapcsolatok minőségi javulását bizonyítja az is, hogy stratégiai partnerként, fontos kérdésekben szövetségesként, vitás esetekben pedig a problémák megoldásában érdekelt felekként tekint egymásra a két ország – vélekedett a tárcavezető.

Szabó Vilmos az esettel kapcsolatban az 1990. márciusi marosvásárhelyi események megismétlődésének lehetőségét "vizionálja" – idézte fel a külügyminiszter, holott – mint hangsúlyozta –, a huszonkét évvel ezelőtti helyzethez képest alapvetően megváltoztak a magyar–román kapcsolatok – mind az országok, mind pedig az Erdélyben élő magyarok és románok között. A románok és az erdélyi magyarok politikusi és értelmiségi rétege felelősségteljes, "gátat szabna" az etnikumok közötti feszültséget "saját politikai céljaik érdekében kihasználni kívánó körök provokációinak" – tette hozzá. 

1990. március 20-án a Vatra Romaneasca nacionalista szervezet 13 busznyi husángokkal és fejszékkel felfegyverkezett, zömében ittas román nemzetiségű "tüntetőt" szállított Marosvásárhelyre Maros megye több településéről, akik megtámadták a város egy nappal korábbi feldúlása, Sütő András megsebesítése, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) székházának szétverése ellen békésen demonstráló magyar nemzetiségű tüntetőket. Az összetűzéseknek 5 halálos áldozata volt – három magyar és két román vesztette életét –, és több mint 300-an megsebesültek. Az ügyben 30 ember ellen emeltek vádat, akik egytől-egyig magyarok, illetve romák voltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.