A magyar kormány meghitelezheti Magyarosi hazaszállításának költségét

A magyar kormány hajlandó meghitelezni Magyarosi Árpád földi maradványai hazaszállításának költségét annak érdekében, hogy a szállítás minél előbb megtörténhessen - közölte az MTI-vel hétfőn az ügyben eljáró magyar nagykövet.

Józsa Mátyás, Magyarország argentínai nagykövete a Külügyminisztérium megbízásából tájékozódik Bolíviában az ott megölt, illetve börtönbe került magyar állampolgárok ügyéről. Elmondta: tájékoztatták a Külügyminisztériumból arról, hogy ha nehézségek merülnek fel, akkor Budapest ideiglenesen vállalja a szállítási költségek fedezését. A magyar kormány előzetes garanciavállalása a szállítás ügyében azt jelenti, hogy Magyarosi Árpád családjának saját anyagi eszközeivel vagy gyűjtésből származó összegekkel később meg kell térítenie a hitelösszeget - tette hozzá.

Beszámolt továbbá arról, hogy néhány órával korábban találkozott Juan Carlos Becerra ügyvéddel, aki a hazaszállítás ügyében közvetít a szállító bolíviai cég és Magyarország között. Az ügyvéd ígéretet tett arra, hogy a fizetés teljesíthetősége érdekében elküldi Magyarországra a szállítás előkalkulációját. A végleges számlát a bolíviai cég csak akkor tudja majd kiállítani, amikor a földi maradványokat már elküldték, mert vannak előre ki nem számolható tételek. Az előkalkuláció elküldése már valószínűleg megtörtént, és az ügy jó úton halad - tette hozzá a nagykövet.

Románia perui konzulátusa illetékes Magyarosi Árpád ügyében, mivel román állampolgár volt. A konzulátus Becerra ügyvédet kérte fel arra, hogy intézkedjen Santa Cruzban a szállítás ügyében. Magyarosi Árpád szülei Magyarországon élnek, ezért szállítják földi maradványait Budapestre.

A bolíviai hatóságok április 16-án jelentették be, hogy felszámoltak egy "terrorista csoportot", amelynek tagjai meg akarták ölni Evo Morales elnököt. Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.