A kommandósok hagyták elvérezni Magyarosi Árpádot

„Tóásó Előd abban bízik, hogy nyer az állam ellen" – ezzel a főcímmel számolt be a Santa Cruz-i El Día az úgynevezett terrorizmus-per 31 éves romániai születésű magyar vádlottjának a vallomásáról. A pert újra elhalasztották.

Tóásó szerdán és csütörtökön délelőtt tett vallomást először. Mindkét alkalommal azokat a törvénytelenségeket, emberi jogsértéseket hangsúlyozta, amelyek a 2009. április 16-i kommandós rajtaütéskor estek meg vele a Santa Cruz-i Las Americas szállodában. Tóásó tagadta, hogy tagja lett volna a Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos zsoldoscsoportnak: „Nem igaz, hogy kopogtak volna a szobaajtómon és nevemen szólítottak volna, mielőtt több lövést is leadtak az ajtóra. Azért lőttek, hogy megöljenek, miként tették a többi szobában is" – mondta. Tóásó a Santa Cruz-i szálloda 455-ös szobájában aludt a hajnali támadáskor. Elmondta azt is, hogy bár kétszáz méterre volt egy kórház, a kommandósok nem hívtak orvost, és hagyták elvérezni az egyik halálos áldozatot, a szovátai születésű, román állampolgárságú  Magyarosi Árpádot. Vallomása szerint Tóásó ezt azért meri biztosan állítani, mert noha letakarták az arcát, a résen át látta, hogy Magyarosi még élt. (Rózsát és az ír Michel Martin Dwyert ugyancsak megölték az akcióban.)

Egy másik lap, az El Deber beszámolója szerint Tóásó hivatkozott egy Santa Cruzban járt magyar újságíró cikkére, akinek a szálloda tulajdonosa elmondta, hogy nem volt nyoma az állítólagos tűzharcnak, csak egyirányú lövéseknek. Az akkori cikk szerint Marcelo Soza, a nyomozást vezető bíró maga is elismerte, hogy nagy nyomás hárul rá.

Említette azokat az utóbb nyilvánosságra került videókat is, amelyek szerint a kommandósok átrendezték a helyszínt. Erre állítólag a belügyminisztérium egyik munkatársa utasította őket, aki egy nappal a rendőrségi akciót megelőzően jelentkezett be a Las Americas szállodába. A Magyarországon és Írországban elvégzett ballisztikai vizsgálatok is azt erősítették meg, hogy nem lehetett tűzharc.

A tárgyaláson a vádat, tehát a belügyminisztériumot képviselő Sergio Céspedez ügyész mindezek után azt kifogásolta, hogy Tóásó miért nem tesz vallomást a szervezkedésükről, hiszen a Santa Cruz-i szeparatisták által behívott külföldiek csoportja hosszú hónapokon át tartózkodott a városban a kommandós akció előtt. Miért csak azokat a visszaéléseket hánytorgatja fel, amelyek állítólag letartóztatásakor történtek.

Tóásó és ügyvédje a védelem részéről a vallomás fordítását kifogásolta. A tárgyalóteremben a per tolmácsa maga is elismerte, hogy egykor Magyarországon műszaki tanulmányokat folytatott, a jogi kifejezésekben nincs gyakorlata.

Sixto Fernandez tárgyalást vezető bíró a csütörtök délelőtti tárgyalás végeztével bejelentette, hogy egyrészt a tolmácsolási problémák megoldásáig, másrészt a bírák téli szünete miatt július 29-re tűzi ki a folytatást. Néhány órával később a bolíviai legfelső bíróság viszont bejelentette, hogy mégsem lesz téli szünet, miután a kormány kifogásolta, hogy számtalan elhúzódó pertárgyalás van a bíróságoknál. A Santa Cruz-i sajtó arról eddig nem adott hírt, hogy ez a döntés befolyásolja-e a Tóásó-perben elrendelt halasztást.

Magyarosi Árpád. Forrás: IWIW
Magyarosi Árpád. Forrás: IWIW
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.