A kolera a választási kampány témája

René Préval elnök beszédében nyugalomra intette Haiti lakosait, miközben a kolera haláleseteinek száma már ezer fölé emelkedett. Hispaniola szigetének másik részén, a Dominikai Köztársaságban is regisztrálták az első megbetegedést egy haiti állampolgáron.

Az ország elnöke azután kényszerült beszédet mondani, hogy hétfőn és kedden az északi Cap-Haitienben és az ország középső részén, Hinche városban zavargások robbantak ki. Az ENSZ békefenntartókhoz tartozó nepáli kéksisakosokat vádolták azzal, hogy behozták a járványt. A kolera ugyanis október végén ütötte fel fejét, néhány héttel azután, hogy új nepáli egység érkezett, és a táborhelyük melletti Artibonite folyó - amelynek vizét a helybéliek isszák, illetve mosakodásra használják - környékén voltak az első halálesetek. A vizsgálat azóta kimutatta, hogy egy dél-ázsiai kolerabaktérium fertőz, ám az ENSZ-erők orvosi közlése szerint a nepáliak között nem volt megbetegedés. A kéksapkások parancsnoksága által kiadott közlemény - jelentette az AFP - az erőszakos megmozdulásokat összefüggésbe hozta a november végén esedékes választásokkal is.

A zavargások két tüntető életét követelték, de hat kéksisakos is megsebesült a 2004 óta Haitin állomásozó ENSZ-katonák táborhelyei körüli összecsapásokban. René Préval üzenetében maga is meg nem nevezett csoportokat gyanúsított meg, hogy a két hét múlva esedékes választásokat akarják megzavarni, „az ország szerencsétlenségeit saját hasznukra kihasználni”. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a tüntetések nehezítik a járvány elleni harcot. Az ENSZ fel is függesztett több segélyszállítmányt az említett Cap-Haitienbe illetve Port-de-Paix-be. A januári földrengés Haitin 250 ezer életet követelt. A főváros, Port-au-Prince döntő része továbbra is romokban hever.  A kilencmilliós országban több mint egy millióan sátortáborokban élnek, a minimális higiénia hiányában. A segélyszervezetek ezért a kolera-járvány drámai mértékű továbbterjedésétől tartanak.

A legutóbbi hivatalos közlés szerint 1034-en haltak meg, és további 17 ezren szorultak kórházi kezelésre a járvány miatt. Az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet szerint a szám alighanem jóval nagyobb, hiszen csupán az ő klinikáikon, egészségügyi ellátóhelyein több mint 12 ezer beteget kezeltek eddig. A járvány immár nem korlátozódik Haiti középső és északi részére, hanem mind a tíz tartományban, így Port-au-Prince-ben is vannak már megbetegedések. A segélyszervezetek újra riadóztatnak, hogy nincs pénz a gyógyszerekre, miként nincs elegendő szappan és vízfertőtlenítő szer sem. (A földrengés utáni ENSZ-donorkonferencián 2010-2011-re felajánlott 8,7 milliárd dollárnak csak a 15 százalékát kapta meg eddig Haiti.)

A kolerajárvány értelemszerűen az elnökválasztási kampánynak is része lett. A karibi hangulat ugyan érződik, a gyűléseket zenével, tánccal kísérik, ám a jelöltek ezúttal tartózkodnak a kézfogástól és az ölelkezéstől a támogatóikkal. S a tömegből kórus skandálja, hogy „kolera, kolera” – írta az AP helyszíni tudósítója.

Van olyan elnökjelölt, mint Mirlande Manigat, aki kampányát az Egyesült Államokba tette át, ahol majd egy millió Haitiról elszármazott él. Azzal korteskedik, hogy amikor pénzt küldenek haza, egyben az ő nevét tanácsolják hozzátartozóiknak. Cserében azt ígéri, hogy elnökként módosítaná az alkotmányt, amely most kizárja a külföldi állampolgárságot szerzettek választási jogát.

Kolerában meghalt nyolcéves gyerekét siratja egy nő Port-au-Prince-ben
Port-au-Prince, 2010. november 15. Kolerában meghalt nyolcéves gyerekét siratja egy nő Port-au-Prince-ben 2010. november 14-én. A haiti kolerajárvány halálos áldozatainak száma 900 fölé emelkedett és 10 ezernél is több embert kórházban ápolnak. (MTI/AP/Emilio Morenatti)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.