A kétharmadon buktak el a női püspökök

Egy hajszálon, hat szavazaton múlott, de az anglikán egyház szinódusa nem adhatta áldását a nők püspökké szentelésére a kérdésről szóló keddi szavazáson. Ironikus, hogy a 12 éven át készülő reform a világi hívek körében nem szerezte meg a szükséges többséget. Van, aki az egész országra mért végzetes csapásról beszél.

Az elsöprő támogatottság ellenére meghiúsult a történelmi reform, mégsem lesznek női püspökök az anglikán egyházban, amelynek szinódusa a keddi szavazáson nem tudta a szükséges, kétharmados többséget az ügy mögé állítani. A szinódusnak három háza van. A püspöki kar 44:3 arányban, két tartózkodás mellett szavazta meg, hogy nőket is püspöknek lehessen felszentelni, a klérust tömörítő testületen 148:44 aránnyal ment át a javaslat, és ironikus, de a világi hívek, a laikusok között nem lett meg a kétharmad. Itt a nők püspökké szentelésére 132-en adták áldásukat, 74-en azonban ellene voksoltak, ami csak 64 százalékra volt elég a szükséges 66-hoz képest. A számokból az derül ki, hogy mindössze hat laikus szavazaton bukott el a reform. Az anglikán egyház három házában összesen 448-an ülnek, amelyből 324-en támogatták a kezdeményezést, 122-en ellene szavaztak. A 324:122 arány 72 százalékos többséget jelent.

A bukás azért is különösen fájdalmas, mert a reformjavaslat 12 éves előkészítő munka után került a szinódus elé, és a kijelölt új anglikán egyházfő, Justin Welby leendő canterbury-i érsek szenvedélyes hangú beszédben érvelt mellette. De hiába lehet nőket pappá szentelni az anglikán egyházban már két évtizede, a még durhami püspök Welbynek úgy tűnik, nem sikerült eloszlatnia a tradicionalisták aggályait.

A püspöki felszentelés húsz éve a legjelentősebb kérdés, amely a szinódus elé került, a bukás után pedig rengeteg magas rangú anglikán egyházi tisztségviselő adott hangot a csalódottságának. Csalódásról és kiábrándulásról beszélt Graham Jones norwichi püspök, a nők egyházi jogaiért kampányoló Women and the Church szerint pedig a női püspökök elutasítása „végzetes csapás” az anglikán egyházra és az egész országra nézve is.

Ha a szinódus egyszer mégis rábólint a nők püspökké szentelésére – amelyet a maga részéről támogat a leköszönő egyházfő, Rowan Williams is –, először a parlament, majd végső jóváhagyásra II. Erzsébet elé kerül az ügy..

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.