A káplán szerint a zsidók miatt darabolták fel Magyarországot

Ferenczy Miklós református lelkész, volt kolozsvári esperes a Facebookon, Darvas-Kozma József pápai káplán, címzetes esperes pedig egy köztéri megemlékezésen olyan nyilatkozatot tett, amely „antiszemita, megbélyegző, gyűlöletkeltésre és uszításra alkalmas” – állítja egy marosvásárhelyi újságíró.

Parászka Boróka, a Manna.ro romániai magyar hírportál szerkesztője tájékoztatott: hétfőn panaszt nyújt be az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD).

Ferenczy a Facebookon megosztott egy Izrael népe – felsőbbrendű zsidóság címmel terjesztett kisfilmet, amelyhez a következő megjegyzést fűzte: „A felvételek önmagukért beszélnek! Nézzétek és tanuljatok belőlük! Hihetetlen, de sajnos valóság! Felsőbbrendűség? Inkább alávalóság!!” A Maszol.ro portálnak nyilatkozva Ferenczy „valóban nagyon szerencsétlennek” nevezte, hogy a filmet antiszemita körök terjesztik, és kommentárja a klip üzenetével történő azonosulásként értelmezhető.

Parászka Facebook-oldalán tiltakozott a lelkész bejegyzése ellen, majd levelet írt az erdélyi református püspöknek. Két hetet várt Kató Béla állásfoglalására, mielőtt úgy döntött, panasszal fordul az diszkriminációellenes tanácshoz. – Ez olyasmi, amit nem lehet majd megkerülni" – mutatott rá lapunknak az újságíró. Elmondta, hogy facebookos ismerőse hívta fel a figyelmét egy videofelvételre, amelyen Darvas-Kozma József pápai káplán Csíkszeredában, 2012. március 15-én arról beszélt, hogy az osztrákok a Rotschildok zsarolásának engedve verték le az 1848-as magyar forradalmat, Magyarországot pedig azért darabolták fel, mert Ferenc József „apostoli király” 1903-ban megvétózta a zsidó bankárdinasztia jelöltje, Rampolla bíboros pápává választását. „Elmélete” azóta szélsőjobboldali weboldalakon és blogokon terjed, a Google szerint 15 ezer másolat készült róla.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.