A Kadima hajlik a nagykoalícióra

Az izraeli választásokon egy mandátumos többséggel első helyre befutó Kadima több tekintélyes politikusának sem lenne ellenére belépni a máris kormányfőnek kikiáltott Benjamin Netanjahu és a Likud vezette nagykoalícióba. Washington nem venné szívesen, ha az új izraeli kabinet a szélsőjobboldali pártoktól függne.

Benjámin Netanjahu, az izraeli jobboldali Likud párt vezetője pénteken lezárta a kormányalakításról folytatott konzultációk első fordulóját a szélsőjobboldali és a vallási pártok táborával.

A Likud elnöke pénteken a Zsidó Haza nevű szigorúan vallásos és nacionalista, főként telepeseket tömörítő, 3 képviselői helyet  elnyert párt képviselőivel is találkozott. A párt támogatásáról  biztosította a politikust.

„Benjámin Netanjahu lesz a miniszterelnök” – írta vezércikkében  a Háárec című liberális izraeli napilap, amely a kampány alatt  nyíltan a volt kormányfő ellenfelét, Cipi Livni külügyminisztert, a kormányzó jobbközép Kadima elnökét támogatta.

A kormányzáshoz szükséges többség létrehozásában a legnagyobb  jobboldali ellenzéki párt vezetője számíthat a szélsőjobbra és a  vallási pártokra, de megpróbálhat nagykoalíciót létrehozni a Kadimával is.

Az első esetben Netanjahu a kedden megválasztott, 120 fős  kneszetben 65 képviselő támogatására számíthat. A parlamenti  matematika szempontjából ez elegendő lenne a kormányalakításhoz, nemzetközi szempontból viszont katasztrofális hatása lenne.

Egy olyan kormány, amely a szélsőjobb szándékának megfelelően  támogatná a telepek kibővítését és ellenezne minden területi  kompromisszumot, csak nyögvenyelősen tudna együttműködni a Barack Obama fémjelezte demokrata washingtoni kormányzattal, amely egyébként is kevésbé tűnik hajlandónak Izrael feltétel nélküli támogatására.

Netanjahu választási kampánya alatt egy széles kormánykoalíció mellett tette le voksát, elismerve, hogy hibázott, amikor korábbi kormányfői megbízatásakor – 1996 és 1999 között – kizárólag a szélsőjobbtól függött.

A Likudhoz közel álló források szerint Netanjahu kész  felajánlani három kulcsfontosságú tárcát - a pénzügy-, a külügy- és  a védelmi minisztériumot - a Kadimának, amennyiben hajlandó  csatlakozni az általa vezetett kormányhoz.

Az izraeli rádió pénteki híre szerint a Kadima több prominense sem nem zárta ki ezt az eshetőséget, mindenekelőtt Saul Mofaz volt védelmi miniszter, aki szívesen betöltené újra a tisztséget. Egy  Cipi Livnihez közel álló Kadima-vezető szerint Hájim Ramón miniszterelnök-helyettes sem ellenzi ezt a megoldást.

A Likud 27, a Kadima 28 képviselői helyet kapott az új törvényhozásban. Simon Peresz államfő szerdán kezdi meg a pártokkal a kormányalakítási egyeztetéseket.

Benjamin Netanjahu Likud-elnök feleségével, Sarával a 2009-es választások idején. Korábban csapna bele újra
Benjamin Netanjahu Likud-elnök feleségével, Sarával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.