Égette a Jobbik az Orbán-kormányt is

A külföldi sajtóvisszhangok szerint a zászlóégetési akció további nyomást jelent a magyar kormány számára az IMF-fel remélt tárgyalások előtt.

Képviselők égették az EU-zászlót Magyarországon. A magyar szélsőjobb kilépést követel az EU-ból – ilyesféle címekkel adott hírt a nemzetközi sajtó a Jobbik szombaton tartott budapesti tüntetéséről. Riportjában a Reuters emlékeztet arra, hogy amíg az Orbán-kormány kénytelen-kelletlen a hitelezők kegyeit keresi a fizetésképtelenség elkerülése érdekében, a Jobbik tüntetésén részt vevők közül sokan úgy vélik, Magyarországnak nem kellene meghajolnia a nemzetközi nyomás előtt. „Amióta csak csatlakoztunk, semmiféle előnyét nem láttuk az EU-nak. Magyarországnak a saját útját kell járnia” – idézi a brit hírügynökség az egyik tüntetőt, megjegyezve, ha Orbán nem állapodik meg a hitelezőkkel – köztük nem mellesleg az EU-val –, a pénzügyi piacok részéről kemény lesz a büntetés. „Orbán el akarja kerülni a teljes válságot, akkor is, ha „levetett kalappal” járulnia az IMF elé, ami nagy politikai vereségnek számít ” – írja elemzőkre hivatkozva a Reuters. A brit hírügynökség megjegyzi, hogy a Fidesz januárra a 2,7 milliós szavazótáborának közel a felét elveszítette, így támogatottsága 16 százalékra esett vissza. A Jobbik januárban nyolc százalékon áll, a magyarok több mint 50 százaléka pedig annyira kiábrándult a politikából, hogy egyik pártra sem szavazna – emlékeztet a Reuters.

A Tanjug a maga hírében Szegedi Csanádot, a Jobbik EP-képviselőjét idézi, aki a szerb hírügynökség szerint azt mondta, „az EU ezen a héten nyílt háborút hirdetett Magyarország ellen. Kommentárjában a Tanjug megjegyzi, hogy az Európai Bizottság budapesti irodájánál tartott tüntetés további nyomást jelent a magyar kormány számára az IMF-fel remélt tárgyalások előtt. A budapesti székhelyű BosNewsLife, „Közép-Európa első keresztény hírügynöksége” terjedelmes cikkében megemlíti, hogy két Jobbik-képviselőnek többszöri próbálkozás után „végül sikerült” lángra lobbantania a Európai Unió zászlaját.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség Vona Gábornak, a Jobbik elnökének a beszédéből idéz. Eszerint Európának csak szemétlerakóként és az olcsó munkaerő miatt van szüksége Magyarországra.

Népszavazást követel az ország Európai Unióból való kilépéséről a magyar szélsőjobboldali Jobbik – hangzik a német konzervatív napilap, a Die Welt online felületén megjelent hír, amely ezután kitér arra, hogy Schiff András, a nemzetközileg elismert magyar zongorista a berlini Tagesspiegelnek adott nyilatkozatában megerősítette, hogy „az antiszemitizmus és a romák elleni erőszak” miatt nem lép fel Magyarországon.

Ami az EU-zászló elégetését illeti, az divat eddig csak a Balkánon volt. Általában a brüsszeli ihletésű kormányzati megszorítások ellen tiltakozó görög tüntetők csinálják, tavaly áprilisban viszont Horvátországban is akadt rá példa, miután a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló bíróság, az ICTY 24, illetve 18 évre ítélte a két horvát tábornokot, Ante Gotovinát és Mladan Markacot, nagyrészt a krajinai szerbek elleni 1995-ös támadások miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.