A házasság mint nemzetbiztonsági fenyegetés

Egyiptomban az egyik bíróság felszólította a belügyminisztériumot, hogy vonják meg egy egyiptomitól az állampolgárságot, mert az izraeli nőt vett feleségül. Az indoklás kitér arra is: a frigyből születő gyermekek esetleg az izraeli hadseregben kapnak majd kiképzést, és így veszélyeztethetik Egyiptom biztonságát.

Az eset nagy port kavart, a külügyminisztérium azonnal tiltakozott a bírósági döntés ellen, azt alkalmasnak találva arra, hogy jelentős károkat okozzon nemzetközi téren az országnak, illetve, hogy Egyiptom emberi jogokat védő törvényeit sértse. A döntéssel a belügyminisztérium sem ért egyet, bár maga a miniszter egyelőre igyekezett elhárítani a megnyilatkozást.

A Háárec izraeli napilap utal rá: most ugyan csak egyetlen konkrét eset került tárgyalásra, de a bírósági döntés elméletileg mintegy 20.000 családot érinthet. Nagyon sok egyiptomi vállal ugyanis munkát Izraelben, ahol eléggé pörgő a gazdasági élet, szemben a krónikus munkanélküliséggel küszködő Egyiptommal. A fiatalok pedig egyre gyakrabban választanak maguknak izraeli házastársat.

Nem feltétlenül zsidókról van szó, sőt inkább az a jellemző, hogy izraeli állampolgárságú palesztin nők mennek férjhez egyiptomi férfiakhoz. Egyébként a Palesztin Nemzeti Hatóság területén sem jobb a helyzet, ott elsősorban a jordán-palesztin vegyesházasságok okoznak némileg hasonló problémákat.

 

Forrás: globusz.net

Menyasszony az izraeli határon
Israeli Druze Arwad Abu Shahin (2nd R), 25, is escorted by family members through the Kuneitra crossing on the Israel-Syria border March 12, 2007. Shahin, from the Druze village of Buqata in the Golan Heights, passed through the Kuneitra crossing from Israel into Syria after parting permanently from her family to wed her Syrian fiance. REUTERS/Sharon Perry (ISRAEL)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.