A föld alatt már gazdag Afganisztán

Az USA csaknem ezermilliárd dollár értékű, eddig feltáratlan ásványkincsre bukkant az ázsiai országban. Ugyanakkor a mértékadó amerikai sajtó újra feltűnően élesen ír az Obama-féle stratégia, illetve a kabuli hozzáállás és a mindennapi valóság közötti szakadékról.

Oroszországhoz is lehet mostantól hasonlítani Afganisztánt: "csak" felül szegény, alul ellenben igen gazdag. A The New York Times hétfői címlapján, amerikai információkra és hivatalos dokumentumokra hivatkozva azt írja: az ázsiai ország a világ egyik vezető bányászati központjává válhat, így például - az elektronikai iparban nélkülözhetetlen - lítium Szaúd-Arábiájává. Mégpedig az óriási, csaknem ezermilliárd dollár értékű, eddig feltáratlan és felbecsületlen ásványkincseinek köszönhetően, amelyek volumenét most a Pentagon szakemberei és amerikai geológusok mérték be. A többi közt mintegy 420 milliárd dollár értékű vasércet, 274 milliárd dollárnyi rezet rejt az afgán föld - különösen a középső országrész nyugattól északkeletig húzódó sávjában. De 25 milliárdnyi arany és ötmilliárdnyi ezüst is akad a földtani vizsgálatok szerint.

A Times szerint az ásványkincstömeg akár az afgán háború kimenetelét is befolyásolhatja. A kérdés, hogy miként. A vezető amerikai sajtó a napokban feltűnően "elővette" Afganisztánt és külön a kabuli vezetést - rámutatva az Obama-féle stratégia, illetve a Karzai-féle vezetés hozzáállása, továbbá a mindennapi valóság közötti szakadékra.

Vezércikkében a The Washington Post a különösen nyugtalanító fejlemények közé sorolja két, Amerika-párti felsővezető - a belügyminiszter és a hírszerzési főnök - minapi menesztését, és ennek üzenetét: Hamid Karzai elnök (akit egyébként nemrég feltűnően nyájasan és a nézeteltéréseket a nyilvánosság előtt kerülve fogadtak Washingtonban) elveszítette a hitét az amerikai és NATO-erőfeszítésekben. Ahogy egyre közeleg a kivonulás 2011 júliusi kezdete, mind nyugtalanítóbb, hogy Karzai a tálibok vonatkozásában is saját útját járja, az európaiak szövetségesek képtelenek "összedobni" még 450 kiképzőt, továbbá - mint Stanley McChrystal amerikai parancsnok bejelentette - a helyi ellenállás miatt később kezdődik és lassabban megy végbe Kandahár konszolidálása. 

'Szabadtéri' gyár dolgozóit felügyeli egy férfi Kabul külvárosában.
An Afghan man monitors workers at an open air factory in the suburbs of Kabul, November 5, 2009. The United Nations said on Thursday it would temporarily evacuate hundreds of its international staff from Afghanistan due to deteriorating security, a sharp blow for Western efforts to stabilise the country. REUTERS/Oleg Popov (AFGHANISTAN SOCIETY EMPLOYMENT BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.