A dalai láma döntene utódjáról

A pekingi külügyminisztérium szóvivője hétfőn visszautasította a 14. dalai láma tervét saját utódlásának meghatározásáról.

Hong Lei emlékeztetett: a legfőbb tibeti vezető reinkarnáción alapuló kiválasztása több évszázados hagyományra nyúlik vissza, s az eljárásnak része, hogy a központi kormány is jóváhagyja a tisztséget betöltőt. A 76 éves, Nobel-békedíjas dalai láma a hétvégén kijelentette: amikor annak ideje eljön, konzultál buddhista tudósokkal, majd eldönti, megmaradjon-e halála után a dalai láma intézménye, folytatódjon-e az újraszületett megkeresése és kiválasztása, s ha igen, miképpen történjen az. Utalt arra is, elképzelhető, hogy reinkarnációját Kínán kívül fogják megtalálni.

Mint emlékezetes, a dalai láma idén lemondott a tibeti buddhisták politikai vezetéséről, ezzel egy új, a számúzetésben élő tibeti parlament által választott miniszterelnököt bízott meg. A Xinhua hírügynökség szerint a dalai láma hétvégi megnyilatkozása jelzi, hogy továbbra „sem hajlandó lemondani a politizálásról”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.