A CIA kérdez: Iránból pénzelik a Jobbikot?

Többek között a Jobbik pénzügyi hátteréről érdeklődött értesülésünk szerint az amerikai külügyminisztérium és a CIA mintegy negyven megjelent munkatársa azon az egynapos szimpóziumon, amelyen Közép-Európa került terítékre, különös tekintettel a szélsőjobboldal megerősödésére. Az eseményre csütörtökön, a nyilvánosság kizárása mellett került sor egy Washington melletti előváros jellegtelen irodaházában, közel a Központi Hírszerző Ügynökség székhelyéhez.

A fő felszólalást Aleksander Kwasniewski volt lengyel elnök tartotta. Magyarországra vonatkozóan a két fő felszólaló Bozóki András, a budapesti Közép-európai Egyetem professzora és a New York-i Columbia Egyetem vendégtanára, illetve Balogh Éva történész, a Yale Egyetemhez tartozó Morse College korábbi dékánja volt. Úgy tudjuk: Bozóki egy inkább optimista, Balogh pedig pesszimista forgatókönyvet vázolt a Fidesz és a Jobbik a választások utáni viszonyára vonatkozóan.

Azt a tájékoztatást kaptuk: a résztvevők nem beszélhetnek a konferencián elhangzottakról. Bozóki Andrást egyelőre nem értük el, Balogh Éva pedig válaszul egy az eseményen is bemutatott írását juttatta el lapunkhoz, amely tükrözi a Fidesz és a Jobbik viszonyáról alkotott nézeteit. Ebben a szerző Bauer Tamás "folytonosságelméletéből" indul ki, miszerint a két párt között nem lehet egyértelmű választóvonalat húzni.

Balogh Éva továbbra is aktuálisnak tartja a HVG egykori címlapját, amelyen Martonyi János akkori külügyminiszter teniszütővel próbálja hárítani főnöke, Orbán Viktor miniszterelnök irányában rúgott futball-labdáját. Orbán szerinte „egy nagy birodalom mindenható vezéreként” próbált feltűnni a külpolitikában, hogy a végére csak Silvio Berlusconi Olaszországával és Franjo Tudjman Horvátországával legyen jóban.

- Megnövekedett feszültségre számítok Magyarország és szomszédai között, ha a Fidesz megnyeri a választásokat. Ha Martonyit újra külügyminiszternek nevezik is ki, alárendelt szerepet játszik csak. A szálak Németh Zsolt kezében futnak össze, aki szerintem a legutolsó személy, akinek bármi köze lehetne a diplomáciához. Nacionalista, aki nem ismeri a „kompromisszum” szó jelentését - állítja.

Orbán újabban az amerikai kapcsolatok javítására törekszik Balogh szerint, sőt Jeruzsálembe is ellátogatott (igaz, ahogyan az elnökválasztáskor Amerikában is a republikánusokra tett, a zsidó államban túlságosan lehorgonyozott a Likud mellett, mintha utóbbi kormányzása örökké tartana), viszont „antiszemitizmusuk okán a Jobbik-támogatók Izrael esküdt ellenségei”.

– Joggal vethető fel a kérdés, hogy a Jobbik pénzt kap-e Irántól. Nehéz hinni az állításuknak, miszerint kiadásaikat teljesen fedezik a tagdíjak és a helyi szimpatizánsok adományai - állítja válaszul a washingtoni külügy és a CIA munkatársai által feltett kérdésre Balogh.

Vona Gábor a Jobbik elnöke sétál Sajóbábony egyik utcáján, 2009 november 17-én - a Jobbik Észak-Magyarországon okozhatja a legnagyobb dilemmát
Sajóbábony, 2009. november 17. Vona Gábor (b3) a Jobbik elnöke sétál Sajóbábony egyik utcáján, mielőtt lakossági fórumot tartana a helyi általános iskolában. MTI Fotó: Vajda János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.