A centrum felé nyitna a francia baloldal

Hollande szocialista elnökjelölt javaslata a Bayrou-val való együttműködésre elemzők szerint erodációs folyamatokat indíthat el saját pártján belül.

Miután Francois Hollande választási megállapodásra jutott a Zöldekkel, a francia szocialisták államfőjelöltje most a centristákkal próbál egyezkedni. Francois Bayrou centrista vezető ezúttal harmadszor nevezett be az elnökválasztási kampányba, és az esetleges szövetségkötés értékét növeli, hogy legutóbb 17 százalékot szerzett az első fordulóban. 2007-ben azonban Bayrou nem adott híveinek útmutatást, kire szavazzanak a másodikban. Hollande ezúttal azt szeretné elérni nála, hogy jövő májusban a Nicolas Sarkozy államfő elleni voksra buzdítson a centrista vezér a második fordulóban, ahol reményei szerint ő lesz a jelenlegi államfő kihívója. Cserébe azt ígéri Bayrou-nak, hogy a centristák részét alkotják majd az „elnöki többségnek” - ez baloldali győzelem esetén automatikusan  kormánypozíciókat jelentene Bayrou-ék számára.

2007-es francia elnökjelöltek biliárdgolyókon: Le Pen, Sarkozy, Royal és Bayrou
Francia elnökjelöltek biliárdgolyókon: Le Pen, Sarkozy, Royal és Bayrou


A centrista vezér érdemben egyelőre nem válaszolt Hollande ajánlatára. Ugyanakkor a szocialista elnök javaslata elemzők szerint erodációs folyamatokat indíthat el saját pártján belül. Egyelőre ugyanis érvényben van az a pártkongresszusi döntés, hogy szocialisták nem lépnek szövetségre a centristákkal. Ráadásul a szocialisták egyik potenciális választási szövetségese, a kommunistákat és egyéb baloldali csoportokat tömörítő Baloldali Blokk vezetője, Jean-Luc Mélenchon máris figyelmeztette Hollande-ot: Bayrou programjában szerinte nincs semmi baloldali, ezért a vele való szövetség elkerülhetetlenül váláshoz vezetne a Baloldali Blokk-kal.


Az éppen szerdán publikált  közvéleménykutatási adatok szerint az elnökválasztások első fordulójában Mélenchon a szavazatok 8, míg Bayrou 7 százalékára számíthat. Hollande pillanatnyilag 31, Sarkozy pedig 28 százalékon áll.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.