A busz alá lökte Obama Izraelt?

Alaposan felkorbácsolta az indulatokat Amerikában, és megosztotta az érdekelteket Barack Obama csütörtöki beszéde, amelyben azt mondta: az 1967-es, azaz a hatnapos háború előtti határok alapján képzeli el az izraeli-palesztin rendezést, mégpedig kölcsönösen elfogadott "területetcsere" révén.

 Az amerikai elnök annak előestéjén figyelmeztette Izraelt: "állandó(sult) megszállással nem teljesülhet be a zsidó és demokratikus állam álma", hogy a Fehér Házban fogadta volna Binjamin Netanjahu miniszterelnököt.

A '67-es határok felemlegetése többek közt megkérdőjelezi az Izrael által fővárosának tartott - ám a nemzetközi közösség részéről annak el nem ismert - Jeruzsálem egységét: az izraeli felfogás szerint a hatnapos háborúban a várost felszabadították. Netanjahu washingtoni látogatásához ugyanakkor annak nyomán már nem fűződtek különösebb várakozások, hogy a palesztin oldalon létrejött Fatah-Hamasz egységkormányt Izrael nem fogadja el partnernek. Netanjahu az "arab tavasz" fejleményeit is jóval pesszimistábban látja Obamánál.

Mitt Romney, aki esetleges republikánus elnökaspiránsként akár Obama kihívója is lehet jövőre, úgy fogalmazott: az elnök "a busz alá lökte Izraelt". - Megsértette az amerikai külpolitika első számú alapelvét is: állj ki a barátaid mellett! A Fehér Házért várhatóan szintén induló, ugyancsak exkormányzó Tim Pawlenty "téves és nagyon veszélyes követelésről" beszélt a '67-es határok kapcsán, míg Eric Cantor, a képviselőház második embere, a kongresszus egyetlen zsidó vallású republikánus tagja úgy vélte: az Obama által felvázolt út aláássa az amerikai-izraeli kapcsolatokat.

Mindennek egyik pikantériája: a hatmilliós amerikai zsidóság döntő többsége a Demokrata Párt szavazója, és egy felmérés szerint 2008-ban 78 százalékuk Obamát támogatta. Ugyanakkor a The Wall Street Journal még az elnök mostani felszólalása előtt utalt arra: a zsidó kampánytámogatók és adománygyűjtők figyelmeztetik Obama környezetét: pénzt veszíthet 2012-es újraválasztásához, mert aggódnak amiatt, ahogyan Izraellel bánik.

Egyes zsidó szervezeteknek sem tetszik a washingtoni "keménykedés". - Üdvözöljük, hogy az elnök elismeri Izrael biztonsági szükségleteit, illetve azt: a Hamasz nem lehet partner a békefolyamatban. Ám az 1967-es határokhoz, mint a tárgyalások alapjához való visszatérés még 'területcserével' is elfogadhatatlan, amikor a palesztin vezetők legalább fele Izrael elpusztításának elkötelezettje - írta lapunknak is megküldött közleményében Marvin Heir és Abraham Cooper rabbi, a Simon Wiesenthal Központ két vezetője.

A Népszabadságnak nyilatkozva Jonathan Schanzer az Alapítvány a Demokráciák Védelméért (FDD) kutatási alelnöke, Közel-Kelet-szakértő azt mondta: Obama beszéde, amelyet főleg az arab világ hallgatóságára hangszerelt, csak az első felvonás volt, a "második rész" vasárnap következik. Az elnök ekkor a legbefolyásosabb washingtoni Izrael-lobbi, az AIPAC rendezvényén szólal fel. - Várhatóan ebben fordul majd inkább Izrael és az amerikai nép felé, "hazai fogyasztásra" - mondta Schanzer.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.