A berlini merényletkísérlet tetteseit keresik

Nagy erőkkel nyomoz a tettesek után a német rendőrség a berlini főpályaudvaron előző nap meghiúsított, gyújtóbombás merényletkísérletek után.

Keddi értesülések szerint a hatóságok - elsősorban a pályaudvarokon - fontolóra vették a biztonsági intézkedések szigorítását, ennek keretében pedig mindenekelőtt videokamerák további felszerelését.

A rendőrség hétfőn az utolsó pillanatban hiúsított meg a berlini főpályaudvaron egy gyújtóbombást támadást, hatástalanítva a gyúlékony anyaggal megtöltött palackokból álló, egy gyutacshoz csatlakoztatott szerkezetet. A hatóságokat vasutasok riasztották, amikor rábukkantak a sínek mellett elhelyezett gyanús tárgyakra a főpályaudvarra bevezető egyik alagút északi bejáratánál, alig 100 méterre a peronoktól.

Hivatalos közlés szerint ismeretlen tettesek néhány órával korábban gyújtóbombás merényletet hajtottak végre a Berlin és Hamburg között közlekedő vonat pályájának brandenburgi szakaszán. A keletkezett tűz következtében több jelzőberendezés megrongálódott. A támadás miatt a két város közötti vasúti összeköttetés még keddre sem állt helyre teljes mértékben.

Az elkövetett, illetve tervezett merényletekért - egy izlandi vulkán után - Hekla néven jelentkező szélsőbaloldali csoport vállalta a felelősséget. A csoport internetes állásfoglalásában azt hangoztatta, hogy a gyújtóbombás akciókkal az afganisztáni német katonai szerepvállalás ellen kívánt tiltakozni. Követelte annak a bebörtönzött amerikai katonának a szabadon bocsátását is, akit az illetékes hatóságok azzal vádolnak, hogy 2010-ben titkos iratokat szivárogtatott ki a WikiLeaks portálnak.

A berlini hatóságok a szélsőbaloldali csoport állásfoglalását hitelesnek nevezték. Ehrhart Körting belbiztonságért felelős szenátor kedden közölte, hogy fontolóra vették a biztonsági intézkedések szigorítását a pályaudvarokon. A szenátor ugyanakkor a lakosság segítségét kérte, hangoztatva, hogy nem tudnak minden vasúti sín mellé rendőrt állítani. Ennek kapcsán elismerte, hogy az elmúlt hónapok - elsősorban Berlint sújtó - autógyújtogatásaival szemben a hatóságok a nagy erőkkel folytatott nyomozás ellenére is szinte teljes mértékben tehetetlenek voltak.

Ezzel egy időben a berlini tartományi parlament pártjai között fellángolt a vita arról, hogy a hatóságok a szélsőjobboldalhoz viszonyítva megfelelő keménységgel lépnek-e fel a szélsőbaloldallal szemben is. A konzervatív CDU annak a nézetnek adott hangot, hogy a szélsőbaloldali terrorizmus veszélyét az illetékesek már hosszú ideje alábecsülik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.