Letartóztatták az Észak-Koreában turistáskodó amerikai veteránt

A 85 éves Merrill Newmant, a koreai háborút is megjárt veteránt múlt hónapban tartóztatták le Észak-Koreában, ahol egyik barátjával turistáskodott. Most az Egyesült Államok jelezte Phenjannak: ha elengedi a fogva tartott amerikai állampolgárokat, akkor azzal sokat javíthat a két ország utóbbi időben igencsak megromlott kapcsolatán. Családtagjai a kényszermunkára ítélt Kenneth Bae-ről sem tudnak semmit.

A 85 éves Merrill Newmant, a koreai háborút is megjárt veteránt múlt hónapban tartóztatták le Észak-Koreában. Most az Egyesült Államok jelezte Phenjannak: ha elengedi a fogva tartott amerikai állampolgárokat, akkor azzal sokat javíthat a két ország utóbbi időben igencsak megromlott kapcsolatán. Az USA és Észak-Korea közötti mindig is feszült viszony azután romlott el igazán, hogy Phenjan végrehajtotta harmadik nukleáris kísérletét, ami súlyos szankciókat vont maga után. Ráadaásul Phenjan az Egyesült Államokat és Dél-Koreát az év elején atomtámadással fenyegette a két ország közös hadgyakorlata miatt.

"Észak-Korea egészen másféle jelzést tudna küldeni arról, hogy érdeke fűződik egy másmilyen viszony fenntartásához az USA-val, ha elengedné az állampolgárainkat. Igazából csodálkozom is azon, hogy ezt eddig még nem tették meg” – mondta Glyn Davies, az észak-koreai politikával foglalkozó amerikai megbízott Pekingben.

John Kerry amerikai külügyminiszter az MSNBC televízióban nem válaszolt közvetlenül a Newmant érintő kérdésre, csak annyit mondott, hogy „ez nyilvánvalóan egyike azoknak a pillanatoknak, amikor Észak-Koreának át kell gondolnia, hogy merre tart”, és hogy Amerika nem fogadja el ezt „az ellenséges és fenyegető viselkedést”.

A veterán letartóztatása után bevonták az ügybe Bill Richardson volt új-mexikói kormányzót, egykori amerikai ENSZ-nagykövetet is, aki már többször részt vett az Észak-Koreával kapcsolatos kényes incidensek rendezésében, és közbenjárt már az észak-koreai rezsim által fogva tartott amerikai állampolgárok érdekében is. Legutóbb a szintén Észak-Koreában rekedt koreai-amerikai állampolgár Kenneth Bae miatt küldött levelet Phejannak. Az utazásszervezőt és keresztény misszionáriust 2012 novemberében tartóztatták le, majd idén tavasszal a kormány megdöntésére szőtt összeesküvés vádjával törvény elé állították, és 15 év kényszermunkára ítélték. Bae lánytestvére a Reutersnek elmondta, az amerikai külügyminisztérium azt közölte velük, hogy a férfi ügyét továbbra is kiemelt helyen kezelik, de a nő szerint nem tapasztaltak előrehaladást a kérdésben.

A kaliforniai Palo Altóban nyugdíjas éveit töltő férfit - aki turista vízummal látogatott Észak-Koreába - már a hazafelé induló gépről szedték le a hatóságok. Az USA ugyan még nem közölte hivatalosan, hogy valóban letartóztatták Newmant, de fia és nyugdíjasotthonbeli ismerősei már megerősítették a hírt. Az idős férfi fia megjelent a riporterek előtt tegnap este, de arra a kérdésre, hogy jól bánnak-e az apjával, nem tudott válaszolni, állítólag nincs híre róla. A férfi annyit mondott el a CNN-nek szerdán, hogy a letartóztatás előtti napon állítólag apja és a túravezető szóba elegyedtek észak-koreai hivatalos személyekkel, és a beszélgetés során Newman háborús múltja is szóba került. Az útra egyébként egyik barátjával együtt indult, és egy, az észak-koreai kormányzat által is engedélyezett utazási irodán keresztül szervezték az utazást.

A Külföldi Háborúk Veteránjai nevű szervezet szóvivőjének elmondása szerint igen gyakori, hogy a régi katonák visszalátogatnak abba az roszágba, ahol harcoltak. A férfi annak idején gyalogos katonaként vett részt a háborúban, ami 1950-ben kezdődött és 1953-ban tűzszünettel ért véget. Miután a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság támadást indított a déli Koreai Köztársaság ellen, amerikai javaslatra az ENSZ Biztonsági Tanácsában megállapodtak a déli állam védelméről. A haderő nagy részét az USA adta. A felek tűzszünetet kötöttek, de békét nem, így jogilag még mindig háborúban állnak egymással.

Kenneth Bae testvére egy kampányeseményen Seattle-ben
Terri Chung, sister of Kenneth Bae, cries during a speech at a vigil for Kenneth Bae in Seattle, Washington August 10, 2013. Bae, an American Christian missionary imprisoned in North Korea is in deteriorating health and has been moved from a prison work camp to a hospital within the past two weeks, his sister said at a vigil for her brother on Saturday. Bae was sentenced in May to 15 years of hard labor after North Korea's Supreme Court convicted him of state subversion. It said the 45-year-old had used his tourism business to form groups to overthrow the government. REUTERS/Matt Mills McKnight (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.