A világ még mindig nem találja Szlovákiát

Bár a két ország már több mint húsz éve független, a világon  még mindig sokan összetévesztik Szlovákiát Szlovéniával. Olyannyira, hogy a két ország nagykövetségeinek a képviselői havonta találkoznak, átadni a másiknak szánt hivatalos leveleket – derül ki a slovak-republic.org cikkéből.

Az alliteráció miatt a nyugati fejekben akkora a káosz, hogy a szlovák ismeretterjesztő portál szükségét érzi felidézni, most már ugyan mind a két ország  az EU, az eurózóna és a NATO tagja, de sem földrajzilag, sem történelmileg nincs sok közük egymáshoz. Szlovákia Csehszlovákia, Szlovénia Jugoszlávia szétesésekor nyerte el a függetlenségét. Közös határuk soha nem volt. Mindezt a portál egy kis térképpel és egy összehasonlító táblázattal is alátámasztja.

Nem mintha a tények a politikusokat túlságosan zavarnák. 1999-ben George W. Bush akkori amerikai elnök tévedt el az országnevek útvesztőjében, elárulva, mindent, amit Szlovákiáról tud, az egy héttel korábban vizitáló pozsonyi külügyminisztertől tudja – ezzel csak az volt a probléma, hogy Bushnál valójában Janez Drnovsek járt, aki szlovén, és nem külügyminiszter, hanem kormányfő volt –, négy évvel később, 2003 decemberében pedig Silvio Berlusconi olasz exkormányfő nem találta el, hogy kivel tárgyalt percekkel korábban. Annyira boldog vagyok, hogy ma itt lehetek szlovák kollégámmal – kezdte a mondanivalóját az olasz exkormányfő Anton Roppal, Szlovénia miniszterelnökével az oldalán. Így talán nem meglepő – zárja a portál cikke –, hogy Szlovákia és Szlovénia nagykövetségeinek a képviselői havonta találkoznak átadni az eredetileg a másik országnak szánt hivatalos leveleket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.