galéria megtekintése

A világ legfiatalabb milliárdosa lett, de ez sokakat irritál

11 komment

Rédei Judit

Egy tizenkilenc esztendős egyetemista lány ötlete volt, hogy a hosszadalmas laboreljárást kiválthatja egy olyan vizsgálat, amely képes egyetlen cseppnyi vérből előállítani a teljes vérképet. Mára az innovációból egy tízmilliárdot érő vállalat nőtt ki, Elizabeth Holmes pedig a világ legfiatalabb milliárdosa lett. Ez a jelek szerint sokakat irritál.

A napokban az USA több szakhatósága is vizsgálatot indított, hogy kiderítsék, vajon szabályszerűek-e a szilícium-völgyi Theranos nevű startup társaság módszerei, amelyek immár egy évtizede fialják sikerrel a pénzt.

A cég alapjait egy egyetemi kollégiumban kezdte kiépíteni 2003-ban az akkor 19 éves Elizabeth ­Holmes, aki mindössze a tanulmányaira szánt összegből, és számtalan, már akkor sokakat lenyűgöző tudományos ötletéből gazdálkodhatott. A Stanford Egyetem másodéves vegyészhallgatója tanulmányait abbahagyva vállalatot alapított az egy csepp vér teória kifejlesztésére, amely gyorsan sikertörténetet írt. Az ígéretes vállalkozáshoz gyorsan sikerült szerezni befektetőket is. Utóbbiak összesen négyszázmillió dollárral váltották meg a belépőt a Theranosba.

A most 31 éves, még mindig porcelánarcú, filmszínésznő külsejű Holmes azonban magánál tartotta a gyeplőt – jelenleg is a cég tízmilliárd dollárra rúgó tőkéjének több mint felét birtokolja –, és a föld legfiatalabb milliárdosa lett. A Forbes aktuális ranglistáján ő a 110. leggazdagabb amerikai. Nevéhez jelenleg 18 amerikai, 66 nem amerikai szabadalom fűződik, és több mint száz szabadalmi bejelentésben szerepel társfeltalálóként.

 
A legfiatalabb nő, aki saját erejéből került fel a Forbes gazdaglistájára
A legfiatalabb nő, aki saját erejéből került fel a Forbes gazdaglistájára
Mike Blake / Reuters

A Theranos olcsó, gyors és megbízható eredményt ígért, a terv pedig a valóságban is működőképesnek bizonyult. A publikációkban szereplő becslések szerint Holmes és munkatársainak újításai egy évtized alatt akár 200 milliárd dollár megtakarítást is hozhatnak az amerikai egészségügyi rendszernek. Egy vérteszthez az eddig átlagosan használt vérmennyiségnek százada, de akár ezrede is elegendő, és további előnye, hogy a vizsgálat sokkal olcsóbb, mint a hagyományos laboratóriumokban. Egy koleszterinszint-mérés például kevesebb mint három dollárból megvan, miközben a konkurensek 50 dollárért végzik ugyanezt.

Az üzleti eredmények a fejlesztésekkel párhuzamosan nagy lendülettel növekedtek, és néhány szakmabeli kétkedő vagy irigy megjegyzésétől eltekintve a nyilvánosság mindeddig nem értesült arról, hogy bármiféle komoly – különösen hatósági – probléma merült volna fel a cég gazdagodását megalapozó eljárással kapcsolatban. Bár a szakmát irritálta, hogy a módszerről semmilyen lényeges, tudományosan is megerősített információt nem tettek közzé, és sokan a kezdetektől megkérdőjelezték az innováció tényét is, állítva, hogy mindez csak marketing – ők csak a háttérből tették mindezt.

A Theranos a hagyományos vizsgálatok árának töredékéért képes elvégezni az elemzéseket
A Theranos a hagyományos vizsgálatok árának töredékéért képes elvégezni az elemzéseket
Thinkstock

Idén ősszel viszont volt munkatársai feljelentést tettek a szilí­cium-völgyi startup ellen, ennek nyomán pedig a Theranos az USA illetékes hatóságainak is a célkeresztjébe került. Vizsgálatot tartott a vállalatnál az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelete (FDA), és a 130 engedélyre váró tesztből mindössze egyet hagyott jóvá, ezenkívül a speciális nanotárolókat, amelyekben a vérmintákat tárolták, nem jóváhagyott orvosi eszköznek minősítette.

A napokban egy újabb feljelentés nyomán további vizsgálatok kezdődtek, immár három felügyeleti szerv – köztük az egészségügyi minisztérium is – górcső alá vonta a cég egyik büszkeségét, a herpeszdiagnosztikát, amely a nyáron még átment a hatósági eljáráson. A feljelentő állítása szerint a Theranosnál a vizsgálatot nem a tudományos kutatások eredményeként előírt, szigorú protokoll szerint végzik, és olyan eszközöket is felhasználnak, amelyek nem kapták meg a szükséges engedélyt.

Október óta mindenesetre fékez az egyik fontos partner: a patikaláncot működtető Walgreen, amelynek 8000 gyógyszertárában végeznek vérvételt a Theranosnak, most nem járult hozzá újabb tesztközpontok nyitásához.

A Theranos egyébként több gyógyszeróriással – így a Pfizerrel és a GlaxoSmithKline-nal –, de egyes információk szerint az amerikai hadsereggel is jó kapcsolatokat ápol. Nem mellesleg – említik a tudósítások – igazgatótanácsában olyan személyiségek is szerepet kaptak, akiknek a szakmához ugyan nem sok közük van, viszont jelentős befolyással bírnak. Elizabeth­ Holmes­ maga köré gyűjtött pél­dául volt szenátorokat, minisztereket, tengerész tábornokokat és nem utolsósorban Henry Kissingert. Szakértők arra is többször figyelmeztettek az elmúlt időszakban, hogy miközben a biotechnológia forradalmian fejlődik az Egyesült Államokban, ez egy spekulációs lufi kialakulásával is fenyegethet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.