galéria megtekintése

Sóval hintik be a vegyi fegyvereket

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 04. számában
jelent meg.


Palugyai István
Népszabadság

Néhány nappal azután, hogy az utolsó vegyi fegyvereket is elszállították Szíriából, a leszerelési folyamat eddigi legsikeresebb akciójának értékelte az akciót a tavaly Nobel-békedíjjal kitüntetett ENSZ Vegyifegyver Tilalmi Szervezetének (OPCW) főigazgatója, a török Ahmet Ücümcü, aki Koppenhágában, a kontinens legnagyobb globális tudományos konferenciáján, az Euroscience Open Forumon adott interjút lapunknak.

az ENSZ Vegyifegyver Tilalmi Szervezetének (OPCW) főigazgatója, Ahmet Ücümcü
A szerző felvétele

Hogyan értékeli azt, hogy néhány napja az utolsó vegyi fegyvert is elszállították Szíriából?

Valódi mérföldkő ez a kilenc hónapja kezdett folyamatban. A szíriai fegyverek 92 százalékát már áprilisban elszállítottuk, a maradékkal a szíriaiak mindenféle biztonsági okokra hivatkozva késlekedtek és csak két hete közölték, hogy két-három napon belül ezeket is átadják. Most végre teljes biztonsággal kijelenthetem, hogy a szíriai kormány által bevallott összes vegyi fegyvert finn, brit, amerikai és német megsemmisítő létesítményekbe szállítottuk az amerikaiak által rendelkezésünkre bocsátott hajók segítségével, és az év végéig a készlet maradékát is megsemmisítjük.

 
Szíria azután adta át megsemmisítésre a vegyi fegyvereit, hogy egy tavaly augusztusi szaringázas támadásnak több mint ezer áldozatot szedett Damaszkuszban. Emiatt Basár el-Aszad szír elnök rezsimjét az Egyesült Államok katonai beavatkozással fenyeget
Szíria azután adta át megsemmisítésre a vegyi fegyvereit, hogy egy tavaly augusztusi szaringázas támadásnak több mint ezer áldozatot szedett Damaszkuszban. Emiatt Basár el-Aszad szír elnök rezsimjét az Egyesült Államok katonai beavatkozással fenyegette meg
STR / Reuters

Hogyan tudja teljes biztonsággal kijelenteni, vagy akár a szervezet ellenőrizni, hogy nincs több vegyi fegyver Szíriában?

A szír kormány által adott információkat összevetettük a különböző egyéb forrásokból származó adatokkal, feltettünk bizonyos kérdéseket és az elmúlt két hónapban elvégeztük az elemzéseinket. A múlt héten a szervezet szakemberei ismét konzultációra utaznak Damaszkuszba, hogy végső biztosítékokat adhassunk az OPCW tagországainak és a nemzetközi közösségnek, hogy Szíria a megállapodásoknak megfelelően teljesítette kötelezettségeit. Ha ezek után mégis új kérdések merülnének fel bármely fél részéről, újból kiküldhetjük a szakembereinket, hogy az esetleges rejtett készletek után nyomozzanak.

A szaringáz a galambokkal is végzett
A szaringáz a galambokkal is végzett
Ammar Awad / Reuters

Nem hiszem, hogy könnyű lehetett a polgárháborús Szíriában vegyi fegyverek után nyomozni. Milyen atrocitások érték önöket?

Nagyon nagy volt a kockázat. Amikor az embereink Damaszkuszban dolgoztak, más ENSZ-szakértők segítették őket logisztikailag és biztonsági szempontból. Amikor vidéki helyszínekre mentek, ott a szír kormányerők biztosítottak védelmet számukra. Északon például, Homsz környékén különösen nehéz körülmények között kellett dolgozni, de végül mindenki biztonságban visszajutott. A legsokkolóbb egy május 27-i támadás volt, amelyben a páncélozott gépkocsi, amivel az embereink utaztak, találatot kapott, teljesen szétroncsolódott, de a csodának köszönhetően senki sem sérült meg.

OPCW-ellenőrök vizsgálat közben
OPCW-ellenőrök vizsgálat közben
MOHAMMED ABED / Reuters

Mi a következő lépés?

Most azokat a létesítményeket kell még megsemmisíteni, ahol a vegyi fegyvereket előállították. Az ezzel kapcsolatos végső döntés július 8-án, az OPCW végrehajtó bizottsági ülésén várható. Ezt követően kezdődhet meg a 12 létesítmény eltakarítása. Az épületeken belüli berendezéseket már megsemmisítették, de aztán az épületeket is le kell rombolni, a föld alatti létesítményeket pedig fel kell tölteni földdel és le kell zárni. Reméljük, ezután az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt misszió végleg befejeződik.

A konfliktusban érdekelt hatalmak mennyiben segítették önöket?

Az USA és Oroszország közösen játszottak vezető szerepet és több mint 30 ország vett részt a programban, szakértői, laboratóriumi, vagy anyagi segítséget nyújtva. A leszerelési folyamat végrehajtásának és ellenőrzésének hosszú története során nem volt még ilyen tökéletes nemzetközi együttműködésben lezajlott akció, ami jó jel a jövőre nézve is.

Érték meglepetések a talált vegyi anyagok tekintetében?

Nem igazán. Tudtuk, hogy mustárgáz és többféle idegméreg van a szíreknél. Kisebb részüket már fegyverekbe töltötték, nagyobb részük azonban még konténerekben volt.

Híresztelések szerint máshol is van még vegyi fegyver a régióban…

Irakban némi maradványokról tudunk két bunkerben Szaddám Huszein idejéből, de ezek megsemmisítésére a helyi kormány már megtette az előkészületeket. Líbiában pedig a Kadhafi-rezsim bukása után talált anyagokat 13 ország közreműködésével tavaly májusra semmisítettük meg. Bizonyos, vegyi fegyverek gyártásához szükséges adalékanyagokról tudunk, de ezek eltüntetéséhez még némi idő kell. Hat ENSZ-tagország nem írta alá még a vegyi fegyverekről intézkedő konvenciót, ezek Észak-Korea, Mianmar, Egyiptom, Angola, Dél-Szudán és Izrael. Reméljük, sikerül elérnünk, hogy ők is csatlakozzanak.

A vegyi arzenált az MV Cape Ray nevű amerikai hajón semmisítik meg. Hogy hol, az titok
A vegyi arzenált az MV Cape Ray nevű amerikai hajón semmisítik meg. Hogy hol, az titok
Larry Downing / Reuters

A vegyi fegyvereket műholdról nehezebb azonosítani, mint a nukleáris arzenált. Emiatt bármikor újraéledhet a veszély.

A legnagyobb kockázat a vegyi terrorizmus, illetve az, hogy bizonyos, eredetileg nem fegyverkezési célokra gyártott vegyszereket a tudomány és a technológia fejlődésével emberek ellen is fel lehet majd használni. Ezért állandóan ébernek kell lennünk és minden eshetőségre fel kell készülni, beleértve a váratlan vegyi támadást vagy a baleseteket. A leghatékonyabb fellépés a nemzetközi közösség egységes támogatása, amilyet a mostani akció során is tapasztaltunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.