A Vatikán hárítja a felelősséget

A Vatikán azt állítja, hogy csak az egyházi állam területén belül tudja felelősségre vonni a szexuális visszaélések elkövetőit, hatásköre más országokra nem terjed ki.

A katolikus egyház nem tud minden alá tartozó ember felett törvénykezni – mondta Silvano Tomasi püspök, vatikáni ENSZ-nagykövet azon a meghallgatáson, amelyet az világszervezet kínzás elleni bizottsága tartott Genfben hétfőn.

A Vatikán idén másodszor áll a bizottság elé. Tomasi az eddig is ismert álláspontnak megfelelően állította, hogy a Vatikán hatásköre nem terjed ki más országokra, így nem is vonhat felelősségre más országokban pedofílián ért egyházi személyeket. Szerinte a pedofíliával kapcsolatos ügyek száma csökkent az egyházban, ami a Vatikán és a helyi egyházak által elért pozitív eredményeket jelzik. Ehhez képest az ENSZ-szakértők azt állítják, hogy  a katolikus egyház vezetése „túlzottan” jogi érvekkel próbálja elhárítani magáról a felelősséget. Ezekre a vádakra a Vatikán kedd délután ad választ.

Az ENSZ gyermekjogi bizottsága 2014 januárjában meg vádolta a Vatikánt, hogy tétlenségével elősegíti, hogy a gyermekeket bántalmazó egyházi személyeket ne büntessék meg.

A papok által elkövetett szexuális visszaélések is azt mondják, hogy az egyház megbukott a gyermekek védelmében és inkább a szexuális visszaélések elkövetőit védi úgy, hogy a molesztálás az ENSZ Kínzás Elleni Egyezményét (UNCAT) és a Gyermekjogi Egyezményt (UNCRC) is sérti. Az előbbihez a Vatikán 2002-ben, az utóbbihoz már 1990-ben csatlakozott. Bár a gyermekjogi egyezmény aláíróinak pedig ötévenként jelentést kell kiadni, a Vatikán csak 1995-ben, majd több mint egy évtizedes kihagyással, 2011-ben tett eleget ennek a kötelezettségének. Több országban is előfordult, hogy a püspökök és más egyházi elöljárók egyszerűen eltussolták azokat az ügyeket, amelyekről tudomást szereztek – hívják fel a figyelmet az egykori áldozatok érdekvédő szervezetei.

Ferenc pápa korábban azt nyilatkozta, hogy személyes felelősséget vállal „az egyházban lévő gonosz” elkövette szexuális visszaélésekért és a hívek bocsánatát kérte. Az egyházfő kijelentette, hogy az egyháznak nagyobb erőfeszítéseket kell tennie a gyermekek védelme érdekében. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.