galéria megtekintése

A tulajdonost vádolják a halálos klubtűz miatt

1 komment


Szőcs Levente

Háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a román kormány szombattól a péntek éjszakai tűzvész áldozatainak emlékére. A halálos áldozatok száma 28-ra nőtt, és mintegy két tucat sérült állapota válságos. Közben egyre több, a klub tulajdonosának a felelősségére utaló információ jelenik meg.

A szerencsétlenség a román főváros bulinegyedében történt egy rockkoncert közben. Az egykori gyárcsarnokból kialakított Colectiv klubban a hangszigetelés gyulladt lángra az előadáshoz használt pirotechnikai eszközöktől. A helyiségben tartózkodó több száz fiatal egymást taposva próbált kimenekülni. 26 ember a helyszínen életet vesztette, ketten kórházban haltak bele a sérüléseikbe. Egyikük a Mediafax hírügynökség értesülése szerint a koncerten fellépő Goodbye to Gravity együttes gitárosa volt.

Egy túlélőt mentenek ki a klubból. A halálos áldozatok száma még nőhet
Egy túlélőt mentenek ki a klubból. A halálos áldozatok száma még nőhet
Robert Ghement / MTI/EPA

Szombaton kora estig 23 elhunytat sikerült azonosítani. Az áldozatok száma a következő órákban, napokban nőhet, ugyanis a 146 sérült közül többnek az állapota válságos.

 

A kormány rendkívüli ülést hívott össze szombatra, amelyen november 2-ig háromnapos nemzeti gyászt hirdetett. Victor Ponta miniszterelnök egyúttal elrendelte valamennyi romániai bár és szórakozóhely alapos ellenőrzését, hogy ne ismétlődhessen meg a bukaresti tragédia. A miniszterelnök megköszönte a külföldről – köztük Áder János magyar államfőtől – érkező részvétnyilvánításokat, és közölte, hogy a román kormány minden segítséget megad az esetleges külföldi áldozatok hazaszállításához. (Eddig a halálos áldozatok listáján legalábbis kizárólag román személyneveket találni.)

Klaus Iohannis elnök is elment leróni a kegyeletét
Klaus Iohannis elnök is elment leróni a kegyeletét
Robert Ghement / MTI/EPA

Szombaton a tragédia helyszínére látogatott Klaus Iohannis államfő, aki a kegyeleti gesztusok és a részvétnyilvánítás mellett gyors és körültekintő vizsgálatot sürgetett. Az elnök szerint nyilvánvalóan megsértették a legalapvetőbb biztonsági szabályokat. Iohannis egyebek mellett furcsállta, hogy a klubhelyiségben olyan sok ember tartózkodhatott. Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes közölte: a tűz kitörése pillanatában a 425 négyzetméteres teremben legalább háromszázan, legtöbb ötszázan voltak.

Raed Arafat, a sürgősségi szolgálatok tevékenységét összehangoló helyettes államtitkár közölte: a klubnak nem volt tűzrendészeti engedélye, a teremben nem voltak vészkijáratok, holott az előírások szerint legalább hat kivilágított vészkijárattal kellett volna rendelkeznie. A klubban nem voltak füstérzékelős automata oltóberendezések sem.

A leégett klub hangszigetelését végző cég egyik képviselője a Digi24 televíziónak elmondta, hogy a szórakozóhely tulajdonosa nem volt hajlandó megfizetni a körülbelül 35 százalékkal magasabb árat, amibe a tűzálló burkolat került volna. Ugyancsak takarékossági okokból fenyőfával burkolták a mennyezetet, amit nemrégiben lemostak. A cég képviselője azt mondta: csak remélni tudja, hogy nem valamilyen oldószert használtak a lerakódott füst eltávolítására.

A tragédia példátlan szolidaritás hullámiot indított el, rengetegen mentek el vért adni
A tragédia példátlan szolidaritási hullámot indított el, rengetegen mentek el vért adni
Robert Ghement / MTI/EPA

Az új információk fényében Tiberiu Nitu legfőbb ügyész azt mondta, az ügyben minősített gyilkosság gyanújával folytatódik a vizsgálat, amiért szigorúbb büntetés jár.

A szerencsétlenség példátlan szolidaritási hullámot indított el. Bukarestben a hajnali órákban sorban álltak a kórházak előtt az önkéntes véradók, több klub pedig lemondta a szombat estére szervezett halloween napi bulikat. Az interneten ugyanakkor megjelentek a vallási fanatikusok kommentárjai is – szerintük a katasztrófa a kereszténységgel összeférhetetlen halloween megünneplése miatt történt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.