„A Fidesz készítette elő a terepet a Jobbiknak"

A szavazatok 45 százalékával Orbán Viktor és a Fidesz valószínűleg biztosítani tudja kétharmados többségét a magyar parlamentben. A tisztességtelen választási rendszer most bebetonozza Orbán baljós nemzeti populizmusát – kommentálta a magyar választások eredményét közleményében Rebecca Harms, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség európai parlamenti frakciójának vezetője.

A német politikusnő szerint a Fidesz az elmúlt években készítette elő és tette lehetővé ezt az eredményt a sajtószabadság, az igazságszolgáltatás és a központi bank függetlenségének korlátozásával, a választási törvény módosításával és az elfogult kinevezési politikával, amellyel a Fidesz a követőit jutalmazta.

Úgy véli, a távolmaradók magas, több mint 38 százalékos aránya azt jelzi, hogy sok magyar elvesztette a hitét, hogy a választások során ki tudja fejezni véleményét.

Harms sokkolónak nevezi a szélsőjobboldali Jobbik növekvő támogatottságát, amely a frakcióvezető szerint nyíltan támogat cigányellenes és antiszemita politikákat a régi magyar fasiszták hagyományaihoz illően. – Orbán Viktor tettei előkészítették a terepet a Jobbiknak – véli Harms.

A német politikusnő szerint az EU-nak új megállapodásra kell jutnia arról, hogyan tudja biztosítani az alapvető uniós értékek tiszteletben tartását a közösségen belül. A kötelező közös demokratikus normák hiánya miatt az EU azt kockáztatja, hogy belülről bomlik fel. Az EU – állítja Harms – még nagyobb veszélybe sodródik, ha az európai politikai tömörülések kesztyűs kézzel bánnak a pártcsaládjukba tartozó jobboldali populistákkal és az EU-ellenesekkel.

Harms szerint egy reménysugár van, az, hogy az LMP átlépte az öt százalékos parlamenti küszöböt, és ismét parlamenti párt lesz. – Kicsi, de Közép-Európában egyedülálló zöld siker – mondta erről a frakcióvezető.Az Európai Bizottság számít Orbán Viktor miniszterelnök elkötelezettségére az európai integrációért folytatott közös erőfeszítésben – mondta Pia Ahrenkilde Hansen, a brüsszeli testület szóvivője lapunk azon kérdésére, mit vár a bizottság a magyar kormánytól, a konfliktusok folytatását Brüsszellel, vagy konszolidációt. A szóvivő megerősítette, hogy Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke vasárnap este felhívta Orbán Viktort, és gratulált a Fidesz vezetőjének a győzelemhez. Pia Ahrenkilde Hansen elmondása szerint a bizottság portugál elnöke arra hívta fel a magyar miniszterelnök figyelmét, hogy a közös gazdasági kormányzás továbbra is elsődleges szempont. A választási törvény tisztességességére vonatkozó kérdésünket a szóvivő nem kommentálta, mondván délután jelenik meg az erről szóló megfigyelői jelentés. Miután megjelent az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (OSCE) előzetes jelentése, ismét megkerestük a szóvivőt, de egyelőre nem válaszolt.

Brüsszeli forrásokból úgy tudjuk, a bizottságban pozitív üzenetként értékelték, hogy Orbán már a választás éjszakáján az EU-tagság mellett tett hitet. – Ezen túlmenően nincs is különösebb várakozás Orbán kormányával szemben – mondta egy forrásunk. Brüsszel a Jobbik miatt aggóik, de nem jobban, mint más tagállamok szélsőségeseinek megerősödése miatt. – Ez a választási eredmény nem jelenti azt, hogy a Jobbik lesz a vezető populista, szélsőséges párt Európában – fogalmazott egy forrásunk. A bizottságnál úgy értékelik, hogy az előző Orbán-kormány aggodalomra okot adó intézkedéseivel kapcsolatban minden jogi eszközt kimerítettek. Ugyanakkor a fenntarthatatlannak vélt magyar gazdasági növekedési adatok miatt továbbra is aggódnak Brüsszelben.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szűkszavúan gratulált Orbán Viktornak a győzelemhez, s közleményében azt kívánta a kormányfőnek, bölcsen használja mandátumát, hogy Magyarország megfeleljen európai kötelezettségvállalásainak. Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke és frakcióvezetője is gratulált Orbán Viktornak, aki a francia politikus szerint mindig az igazat mondta a népnek és bátor reformokat hajtott végre. „Bármekkora többséget is szerzett Orbán, az nem menti fel az alól, hogy betartsa az uniós jogot és tiszteletben tartsa az uniós értékeket" – tudatta Hannes Swoboda, az európai szocialisták európai parlamenti frakciójának vezetője közleményben a magyar választások eredményeire reagálva. „A tisztességtelen választási rendszer most bebetonozza Orbán baljós nemzeti populizmusát" – kommentálta a magyar választások eredményét Rebecca Harms, a zöldek európai parlamenti frakciójának vezetője közleményben.

A Financial Times üzleti napilap publicistája, Philip Stephens hétfőn megjelent írásában leszögezi, hogy aki az oldalvonalon marad, az legitimálja Orbán európai liberális demokráciával szembeni kihívását. A szerző a többi uniós tagállam és az intézményeket sürgeti, ne hagyják, hogy Orbán belülről bomlassza az EU-t.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.