A thai hadsereg kilátásba helyezte a beavatkozást

Csütörtök reggel fegyveresek rálőttek és gránátot is dobtak a kormányellenes tüntetők egy bangkoki táborhelyére. Hárman meghaltak, s ezzel 28-ra nőtt a november óta tartó belpolitikai válság halálos áldozatainak száma.

A kormányellenes tüntetők csütörtökön Bangkokban megakadályozták, hogy a miniszterelnöki posztról az alkotmánybíróság döntésével a múlt héten leváltott Jinglak Sinavatra utódja, Nivatthamrong Bunsongphaisan egyeztessen a választási bizottsággal egy új szavazási terminusról.

Az ellenzék februárban a fővárosban és Thaiföld néhány déli körzetében erőszakkal megakadályozta a választások megtartását, ezért az ügyvezető kabinet most új időpontot szeretne. Szuthep Thaugszuban, a november óta demonstrálók hangadója mintegy másfél ezres tömeg élén vonult tegnap a légierő bázisához, ahová tervezték a kormányfő és a bizottság tanácskozását - jelentette a Bangkok Post.

Szuthep ezúttal is azzal érvelt, hogy előbb reformokat kell hozni, kitiltani a Sinavatra-klánt a politikai életből, csak utána lehet szó választásokról. Az ellenzék minden áron el akarja kerülni a választásokat, hiszen 2001 óta Thakszin Sinavatra kétszer nyert, majd miután a hadsereg puccsal megdöntötte 2006-ban, s külföldi száműzetésbe menekült, mindkét alkalommal az utódpártjai győztek, így lett leánytestvére, Jinglak kormányfő 2011-ben.

Tegnap reggel egy teherautóról fegyveresek gránátokat dobtak és lövéseket adtak le a kormányellenes tüntetők egyik bangkoki táborhelyére a Demokrácia Emlékműnél. Hárman meghaltak, több mint húszan megsebesültek. Ezzel 28-ra emelkedett a fél év óta éleződő erőszak halálos áldozatainak száma a thai fővárosban.

A hadsereg, amely eddig semlegességét hangsúlyozta a két tábor – a városi elit és a középosztály illetve a kormányt támogató szegényebb vidéki parasztok, az úgynevezett vörös ingesek – feszültségében, ezúttal határozott hangnemben reagált. - Ha az erőszak folytatódik és a helyzet kaotikussá válik, akkor a katonáknak be kell avatkozniuk a béke és a rend helyreállítására - mondta Prajuth Csan-ocsa főparancsnok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.