A szomszéd szennyese után kiteregetik az orvosi műhibákat is

Svédországban nemsokára az interneten hozzáférhetővé teszik azokat az aktákat, amelyek az orvosok által elkövetett műhibákról szólnak.
A bejelentéssel hétfőn állt a nyilvánosság elé a Lexbase portál, amelynek a vezérigazgatója, Magnus Gröndal az Expressen bulvárlapnak nyilatkozott erről. Elmondása szerint a portál az etikai kérdésekkel foglalkozó orvosi felelősségi tanács (HSAN) minden döntését felteszi az internetre, az aktákból készült adatbázisban pedig bárki kereshet is majd. Tervben van – tette hozzá Gröndal – a fogyasztóvédelem, az ARN döntéseinek a nyilvánosságra hozatala is.

A Lexbase januárban indult egy bűnügyi aktákból készített adatbázissal, amelyből a svédek név és társadalombiztosítási szám alapján ingyen utánanézhetnek akár annak is, hogy a szomszédjuk volt-e büntetve az elmúlt öt évben. A büntetett előéletről szóló részleteket – köztük a bűnelkövető aktuális lakcímét – a Lexbase előfizetés fejében adja. Az egyik alapító, Jona Höger szerint a portál ezzel az indulás utáni pár napban 1,8 millió koronát keresett. A közlés jogát egyébként kétezer koronáért vették meg a svéd nemzeti hírközlési hatóságtól, a helyi NMHH-tól.

Bár a Lexbase csak olyan információkat gyűjt össze, amelyek amúgy is hozzáférhetőek voltak a nyilvánosság számára, a januári indulás után nem sokkal a portált feljelentések sorozata és egy hatalmas hackertámadás némította el, halálos fenyegetések miatt pedig az igazgatótanács több tagja is távozott. Azt amit csinálnak, Gröndal és Höger is az információáramlás szabadságával indokolta, de a svéd adatvédelmi hivatal elnöke, Kristina Svahn Starrsjö szerint az országot ez se menti meg az alkotmány újraírásától, legalábbis ha a kormány azt akarja, hogy ne sérüljenek a személyiségi jogok. A portált betiltani nem lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.