A szlovákoknak bejött az euró, a csehek még hezitálnak

Szlovákiának sokat segített az euró bevezetése - jelentette ki Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök szerdán Prágában, miután vendéglátójával, Milos Zeman cseh államfővel tárgyalt.

„Bár a szlovák állampolgárok egy részének eleinte voltak aggodalmai, az euró bevezetését a nagy többség nagyon kedvezően fogadta. Úgy vélem, hogy ez sokat segített országunknak és a szlovák gazdaságnak is" - szögezte le Kiska, aki szerdán néhány órás látogatást tett Csehországban.

Csehországban néhány hónapja folyik a vita az euró bevezetéséről, amelyre a cseh kormány az Európai Unióba való belépéskor vállalt kötelezettséget. Az álláspontok jelenleg megoszlanak. Milos Zeman államfő és a legerősebb kormánypárt, a Cseh Szociáldemokrata Párt a közös pénznem mihamarabbi bevezetésének a híve. Andrej Babis pénzügyminiszter és az általa vezetett ANO (Igen) mozgalom óvatosabb, a lépést nem sietnék el, és azt szeretnék, hogy az állampolgárok népszavazás útján nyilváníthassanak véleményt.

A euró bevezetésének Csehországban jelenleg nincs semmiféle kitűzött dátuma. A mostani kormány programjában az szerepel, hogy előkészíti a terepet az euró bevezetésére, amelyről a következő kormány döntene.

Zeman és Kiska a tárgyalások után a Prágától nyugatra fekvő Lidicébe utazott, ahol közösen megkoszorúzták a helyi holokauszt emlékművet.

Lidicét 1942. június 10-én, röviddel a Reinhard Heydrich prágai birodalmi helytartó ellen elkövetett merénylet után a nácik a földdel tették egyenlővé, és 173 helyi férfit agyonlőttek. A nőket haláltáborba szállították. A gyermekek egy részét átnevelésre kiválasztották, míg az egy éven aluliakat a lengyelországi Chelmnoban lévő koncentrációs táborban gázzal gyilkolták le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.