A szlovák szélsőségeseken bukhat el az euroszkeptikus EP-frakció

Előzetes, nem hivatalos adatok szerint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) nem tudta átlépni az öt százalékos küszöböt, és nem sikerült mandátumot szereznie az Európai Parlamentben (EP), amiből - vélekednek brüsszeli elemzők - akár az következhet, hogy nem alakulhat meg az egymáshoz közeli felfogású euroszkeptikus pártok közös EP-frakciója.

A frakcióalakításhoz legalább hét uniós tagállamból legalább 25 EP-képviselőre van szükség. Egyes előzetes esélylatolgatások szerint hat párt - a francia Nemzeti Front, az osztrák Szabadságpárt, a holland Szabadságpárt, a belga Flamand Érdek, az olasz Északi Liga, és a svéd Demokrata Párt - az SNS-szel hajlandó lenne közös frakciót alakítani, de ezt a tervet meghiúsítja, ha a szlovák nacionalisták pártja nem kerül be hetedikként az EP-be.

Ez a fenti felsorolás természetesen nem fedi le az összes olyan pártot, amely ellenzi az uniós integráció elmélyítését, és EP-mandátumokra számíthat, hanem e nagyobb csoporton belül azokat a pártokat fogja át, amelyeknek a szemlélete viszonylag könnyen közös nevezőre hozható egymással.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.