A szlovák kormány spekulánsnak tartja a menekülteket

A szlovák kormányfő szerda délben Robert Kalinák belügyminiszter társaságában ismerkedett azokkal az áldatlan állapotokkal, amelyek jelenleg a macedóniai Gevgelija város közelében levő határ görögországi oldalán alakultak ki. Több ezer menekült torlódott fel, miután Macedónia lezárta a határait, és naponta csak kevés érkezőt enged be.

- Kormányfőként már sok szörnyűséget láttam, tapasztaltam, de ami itt van, az napról napra fenyegetőbb veszély. Macedónia nem uniós országként tulajdonképpen azt a feladatot látja el, amely EU-tagállamként a külső schengeni határok védelme érdekében Görögország kötelessége lenne, de nem képes erre, vagy éppenséggel nem is óhajtja ezt megtenni - mondta Fico.

- Nem szabad lebecsülnünk a kialakult súlyos helyzetet, mert ha így tennénk, akkor rövidesen arra ébredhetünk, hogy Szlovákiába sok migráns özönlik, aki országunkon keresztül akar még tovább jutni. Ma azért érkeztünk ide, hogy amennyiben Törökország és Görögország képtelen megállítani ezt az áradatot, akkor más helyen kell ezt megtennünk az érintett országokkal összefogva. Macedóniát elismerés illeti meg jelentős erőfeszítéseiért, amelyek eredményességéhez legalább 350 külföldi rendőr segítsége és más támogatás is szükséges. Szlovákia 25 rendőrrel és másképpen is segít - nyilatkozta Robert Fico.

A szlovák belügyi tárca vezetője hozzátette: – Biztosan állíthatom, hogy az itt feltorlódott személyek közül senki sem menekült. Ha bárki az lenne, akkor letelepedne abban az országban, ahol már nincs életveszélyben és a legelső uniós államban menekültjogot kérne. Az itt veszteglő emberek spekulánsok vagy megtévesztettek. Most éppen uniós tagországból akarnak kilépni és bejutni olyan államba, amely jelenleg nem tagja az EU-nak, ami abszurdum - vélekedett Robert Kalinák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.