A szinódus előtt coming outolt egy lengyel pap

Egy nappal a Vatikánban zajló XIV. püspöki szinódus előtt fedte fel homoszexualitását egy lengyel pap. A katolikus egyháznak ez nem tetszett, ezért megfosztották papi tisztségétől. 
A család egyházi és társadalmi szerepe, problémái és a homoszexualitás is szerepet kapnak az október 4. és 25. közötti vatikáni szinóduson. A lengyelországi születésű Krysztof Charamsa egy nappal a püspöki találkozó előtt fedte fel homoszexualitását. A negyvenhárom éves pap azt mondta, boldog és büszke meleg, és azt szeretné, ha a katolikus egyház álláspontja megváltozna a melegségről.

Az egyház súlyosnak és felelőtlennek nevezte a pap döntését, és megfosztották a vatikáni tisztségeitől – írja a BBC.
Krysztof Charamsa
Krysztof Charamsa
Alessandro Bianchi / Reuters

Charamsa a Corriere della Serának nyilatkozva azt mondta: „Itt az ideje, hogy az egyház kinyissa a szemét, és rájöjjön, hogy a szerelem és a boldog élet megvonása a meleg hívőktől embertelen”.

A pap jól tudta, hogy ha felvállalja homoszexualitását, akkor fel kell adnia a hivatását, de úgy érezte, kötelessége ezt megtenni a szexuális kisebbségekért. A lengyel pap egyébként 2003 óta tagja volt a Hittani Kongregációnak, amely az egyház tanítását védi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.