A szemét után eltakarítanák a hatalmat is

Minden eddiginél nagyobb tömegre számítanak ma a hongkongi demokráciapárti tüntetők, akik a Kína Népköztársaság megalakulásának 65. évfordulóján is utcára vonultak. A demonstrálók új városrészeket bénítottak meg, ám a félelmek ellenére a rendőrök eddig nem alkalmaztak erőszakot. Helyszíni jelentések szerint azonban feszült a légkör, és a tüntetők tartanak a hétvégi erőszak megismétlődésétől.
A keddi eső nem sokakat tántorított el attól, hogy szerdán ismét utcára vonuljanak, és szabad választásokért tüntessenek. A Reuters beszámolója szerint ma is ezrek árasztottak el több forgalmas városrészt, teljesen megbénítva az üzleti és vásárló negyedeket. A békés tüntetők állítólag rendkívül feszültek, és attól tartanak, hogy a nemzeti ünnep kapcsán tartott megemlékezések elleni provokációk erőszakos reakciót váltanak ki a rendőrökből.
A demonstrációk vezetői nyugalomra intik az embereket
A demonstrációk vezetői nyugalomra intik az embereket
Carlos Barria / Reuters

A félelem nem alaptalan, hiszen vasárnap egyebek között könnygázzal és gumibottal próbálták jobb belátásra bírni a főként diákokból és az Occupy Central (Foglald el a központot!) mozgalom aktivistáiból álló tömeget. A demonstrációk vezetői ezért folyamatosan nyugalomra intenek, és kérik az embereket, hogy tartózkodjanak mindennemű provokációtól. A reggeli órákban ugyan több diák is füttykoncertet adott a himnusz közben, ám a retorzió elmaradt.

„Mi nem Kína 65. évfordulóját ünnepeljük. A jelenlegi politikai zűrzavar, és a kínai emberi jogi aktivisták üldözése idején, nem az ünneplés, hanem a búslakodás ideje jött el" – mondta Oscar Lai, a diákok egyik vezetője.

A sokak által kritizált Leung Csun-jing kormányzó a feszültség enyhítése érdekében találkozott a tüntetőkkel, többekkel kezet rázott, ám a kínai zászlót lobogtató politikus látogatása idején sokan megragadták az alkalmat, hogy kifejezzék nemtetszésüket: „Demokráciát akarunk!" - kiáltották.

Támadástól tartva
Támadástól tartva
Tyrone Siu / Reuters

A kormányzó lemondását egyébként sokan követelik, hiszen Peking bábjának tartják. A többség azonban nem elégedne meg a politikus távozásával, ők az augusztus 31-i választási reform újragondolását követelik. Ennek értelmében ugyanis hiába választhatják meg 2017-ben a hongkongiak maguk a kormányzójukat, a jelölteket előzetesen egy választási bizottság szűri meg. Kína azonban reformként kommunikálja a változást, és nem hajlandó ennél több szabadságot adni a hongkongiaknak.

A nyári demonstrációk ezután vettek új lendületet, ám csakúgy, mint korábban, békésen zajlottak. Helyszíni tudósítók gyakran megjegyzik, hogy a demonstrációk rendkívül szervezettek, a tüntetők minden este összeszedik maguk után a szemetet, és maguk gondoskodnak az étel- és italellátásukról is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.