galéria megtekintése

Földrengésről beszélnek a francia szélsőjobb győzelme után

1 komment

NOL

A Marine Le Pen-féle Nemzeti Front a szavazatok 25 százalékával végzett az első helyen, nyolcszor annyi mandátumot szerezve, mint öt éve.

A szélsőjobboldali euroszkeptikus Nemzeti Front (FN) végzett az élen 25 százalékkal a vasárnapi európai parlamenti választáson Franciaországban. Az FN hatalmas győzelméről író Le Monde által ismertetett előzetes eredmények tanúsága szerint a második helyre a Nicolas Sarkozy-féle konzervatív Népi Mozgalom Uniója (UMP) futott be 20,3 százalékkal, a kormányzó szocialisták (PS) és a szélsőbal (PRG) pártszövetsége pedig a harmadik (14,7 százalék) lett. Az FN ezzel 23-25, az UMP 18-21, a szocialisták 13 képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe, ahol Franciaországnak összesen 74 helye van. Szavazni a jogosultak 43 százaléka ment el.

Marine Le Pen tavaly Geert Wildersszel, a holland Szabadságpárt vezetőjével a hágai parlament üléstermében. A 74 francia mandátumból akár 25 is a Nemzeti Fronté lehet
Marine Le Pen tavaly Geert Wildersszel, a holland Szabadságpárt vezetőjével a hágai parlament üléstermében. A 74 francia mandátumból akár 25 is a Nemzeti Fronté lehet
Toussaint Kluiters / Reuters

Az FN 2009-ben még csak 6,34 százalékot kapott, így három politikust küldhetett az EP-be. Le Pen-féle szélsőjobboldali párt most először győzött országos megméretésen, és ez a győzelem enyhén szólva sokkolta a politikai mainstreamet. A szocialista miniszterelnök, Manuel Valls földrengésről beszélt. „Ez sokk, egy földrengés, amely minden olyan politikai vezetőnek szól, akinek feladata a cselekvés. Senki nem mentesül a felelősség alól" – fogalmazott Valls, hozzátéve, az FN győzelmétől függetlenül az országnak folytatnia kell a reformokat. Jean-François Copé UMP-elnök a maga részéről csak annyit mondott, az eredmény hatalmas csalódás, amely a Francois Hollande elnök politikájából való kiábrándulás fokmérője, aki viszont leszedte a keresztvizet a jobboldalról is, az Alain Juppé exkormányfő, többszörös miniszter és UMP-elnök volt. Ő azt mondta, a jobboldal és az egész centrum kemény vereséget szenvedett, amely után mélyreható önvizsgálatot kell tartani.

Hogy az FN mekkorát tarolt, arról a Le Point egy megkapó térképet is készített.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.