"A saját matracoddal próbálkozz, ne velem!"

Kék matracot hordoz körbe a New York-i Columbia egyetem campusán Emma Sulkowicz: a 21 éves művészetszakos hallgató így tiltakozik az őt ért szexuális erőszak és az intézmény vezetőinek közönye ellen.

Sajátos módját választotta egy New York-i egyetemista lány, hogy tiltakozzon a Columbia Egyetem campusán történt és szerinte szőnyeg alá söpört nemi erőszak ellen. A képzőművészeti szakon tanuló 21 éves Emma Sulkowicz több napja egy kék matracot hordoz fel s alá a campuson, ezzel próbálva felhívni az elitegyetem vezetőinek a figyelmét az ügyre. A Carry that Weight (Hordd az a terhet) elnevezésű akcióhoz egyre több egyetemista csatlakozott, s már saját weboldalt is létrehoztak – derül ki a Spiegel Online tudósításából.

Sulkowiczot állítása szerint a kollégiumban, egy egyetemista fiú támadta és becstelenítette meg – a lány ágyában, egykék matracon. – Addig hordom körbe-körbe a matracot, amíg az erőszaktevő szabadon van – nyilatkozta a The New York Times-nak Sulkowicz. A végzős lány az akcióról videót is forgat, s a tiltakozásból tervezi írni diplomamunkáját is. A kék matrac nyilvános körbehordozása szerinte kettős értelmű: egyrészt demonstrálni akarja, hogy a legintimebb szférájába hatoltak be, s ilyesmi bárkivel előfordulhat. Másrészt azt üzeni minden szexuális erőszaktevőnek, hogy gerjedelmében a saját matracával erőszakoskodjon, azzal próbálkozzon.

A szexuális agresszió még másodikos korában, a szemeszter elején érte. Szégyenében először hallgatott az ügyről, de miután megismerkedett két másik lánnyal – akiket ugyanaz a fiú molesztált – elhatározta, hogy az amerikai egyetemek krémjéhez, a Borostyán Ligához tartozó Columbia illetékes vezetőihez fordul. Azok azonban nem voltak hajlandóak foglalkozni az üggyel, a fiú – akit Sulkowicz nemi erőszakkal vádol – változatlanul a felsőoktatási intézmény hallgatója. Miután a Columbián más nemi erőszak-cselekmények is előfordultak, s az egyik áldozat az amerikai szövetségi oktatási minisztériumnál bepanaszolta az egyetem vezetőit, az utóbbiak közölték, hogy felülvizsgálják a nemi erőszakkal kapcsolatos bejelentéseket – írja Sulkowicz történetét ismertetve a Spiegel Online.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.