Kamu: a Ryanair vízum nélkül utaztatja a menekülteket

Az ír fapados légitársaság állítólag bejelentette, hogy október 12-től nem fogja ellenőrizni, hogy a gépeire szálló menekültek rendelkeznek-e érvényes vízummal. A társaság cáfolta a hírt.

A légitársaság elindította a RyanFair kezdeményezést, amelynek keretén belül október 12-től a görögországi Kosz szigetéről, a montenegrói Podgoricából, valamint Pozsonyból és Budapestről induló járataira vízumellenőrzés nélkül engedik fel az utasokat.

A dublini székhelyű légitársaság tisztában van vele, hogy ezzel a lépéssel EU-s jogokat sért, mert a schengeni megállapodás részét képező egyik irányelv szerint a légitársaságok érvényes vízum nélkül nem szállíthatnak utasokat. „Büszkén álljuk a jogsértés miatti összes büntetést" - hangzik az a közlemény, amelyet Kenny Jacobs, a Ryanair marketingigazgatója adott ki az ügyben.

A cég szándéka a lépéssel hivatalosan az, hogy enyhítse azoknak a menekülteknek a szenvedéseit, akik arra kényszerültek, hogy elhagyják otthonaikat. 

A hír megjelenését követően a Ryanair rövid közleményt adott ki, amely szerint a Kenny Jacobsnak tulajdonított megjegyzések "teljes egészükben kitaláltak", és nélkülöznek minden alapot. (Az ezek szerint meglehetősen gyenge hitelességű, a társasággal kapcsolatban nem álló RyanFair oldal ettől függetlenül jelen pillanatban is elérhető.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.