galéria megtekintése

A roncs mélyéből még hallani a túlélők segélykiáltásait

0 komment

NOL

Legalább öten meghaltak, és közel 500 embert keresnek azon az utasszállító hajón, amely hétfő este szélviharba került, majd egy perc alatt elsüllyedt a Jangce folyón. Ezidáig 15 embert mentettek ki, ám a műveletet heves eső és szél nehezíti.

Hiába telefonáltak a Kelet Csillaga fedélzetén rekedt szeretteiknek az aggódó rokonok, csupán szaggatott géphang válaszolt a kétségbeesett hívásokra. A családtagok azonban reménykednek, hiszen a búvárok kedden kalapáccsal kopogtattak a felborult roncs oldalán, mire a szerencsétlenül járt utasok közül többen is segélykiáltásokkal válaszoltak – írja a CNN.

Mentőegységek kutatnak a túlélők után
Mentőegységek kutatnak a túlélők után
China Daily / Reuters

A mentési munkálatokat – amelyeket a helyszínen Li Ko-csiang miniszterelnök felügyel – zord időjárási körülmények nehezítik, így a búvároknak egyes sajtóértesülések szerint 18, más források szerint 15 túlélőt sikerült kimenekíteni, köztük a kapitányt és a hajó műszaki vezetőjét, akiket őrizetbe vettek. Ők azt állítják, hogy hétfő este heves zivatar tombolt, tornádóba kerültek, majd egy perc alatt elsüllyedt az utasszállító, amelyen főleg idősebbek, 50 és 80 év körüliek utaztak.

 

Az egyik túlélő, az idegenvezetőként dolgozó Zhang Hui a Xinhua állami hírügynökségnek elmondta, hogy hatalmas viharba keveredtek, és az esővíz a kabinok ablakán zúdult befelé, mire az utasok a hajó csarnokába szaladtak holmijaikkal, remélve, hogy így azok szárazon maradnak. A kapitánnyal egybecsengően ő is azt mondta, a hajót dobálni kezdte a víz, majd 45 fokos szögbe került és süllyedni kezdett. Körülbelül 30 másodperce volt, hogy felvegye a mentőmellényt, majd egy ablakon keresztül sikerült kijutnia a hajóból. Közel 10 órán át hánykódott a vízen, törmelékekbe kapaszkodva, mire kimentették.

A kapitányt már őrizetbe vették, de még nem tudják a tragédia okát
A kapitányt már őrizetbe vették, de még nem tudják a tragédia okát
STRINGER / Reuters

Ahogy arról beszámoltunk, a Kelet Csillaga a kelet-kínai Nankingból tartott a délnyugat-kínai Csungkingba 458 emberrel – 406 turistával, egy utazási iroda öt alkalmazottjával és a 47 fős legénységgel – a fedélzetén. Egyelőre a szakértők is vizsgálják, hogy mi okozta az 534 férőhelyes, 76 méter hosszú és 2200 tonna tömegű hajó elsüllyedését.

Fotó: Aly Song / Reuters

A helyi média beszámolója szerint csupán annyi bizonyos, hogy óvodás korú gyerekek és nyugdíjasok is a hajón aludtak, amikor Hupej tartományban helyi idő szerint este fél tízkor bekövetkezett a katasztrófa. A mentőalakulatok közel három órával később érték el a Kelet Csillagát.

A hozzátartozók csak később szereztek tudomást a balesetről, s többen is arra panaszkodtak a külföldi sajtó munkatársainak, hogy nem kapnak megfelelő tájékoztatást. Többségük egy nankingi hotelben várja a híreket.

„Anya, apa, hibáztam. Nem lett volna szabad elengedni titeket nyaralni”

– mondta a helyszínen egy könnyeit törölgető férfi a Sina Newsnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.