A románok szerint Orbánék Európa szégyene

Magyarország vezetői szégyent hoznak az Európai Unió értékeire és kultúrájára – írta Facebook-oldalán a román miniszterelnök nem sokkal azután, hogy a magyar külügyminiszter „nettó hazugsággal” vádolta meg a román kormányfőt. Victor Ponta szerint a magyar vezetők mentalitása és attitűdje „a legmagasabb szinten olyan, amelyhez foghatót Európa a múlt század harmincas-negyvenes éveiben látott”.
– Szégyent hoznak az Európai Unió értékeire és kultúrájára, mind a zsidókkal és valamennyi kisebbséggel szembeni attitűdjükkel, mind pedig a menekültválság idején mutatott viselkedésükkel – vélte Ponta. Rámutatott: a szögesdrót, az agresszív törvények, a börtön és a brutalitás biztosan nem oldják meg a gondokat, hanem „csupán megmutatják, hogy Magyarországon, Európa szívében a politikai döntéshozók semmivel sem jobbak, mint a szíriaiak, líbiaiak vagy más országbeliek, ahonnan a menekültek hozzánk futnak".

A román kormányfő újságcikkeket is mellékelt a bejegyzéséhez a „felháborodását" indokolandó – ezek a Szerbiában ragadt menekültek „pokollá vált életét" mutatják be, illetve a magyar külügyminiszter és a budapesti kormányt „lenácizó" európai politikusok közötti szóváltásról tudósítanak.

Kedden este a román külügyminisztérium is reagált Szijjártó Péternek a román kormányfőt érintő bírálataira. Eszerint Magyarország „mesterséges vitába próbálja belerántani Romániát", hogy elterelje a figyelmet a bevándorlók problémájáról és arról az elszigetelődésről, amelyet a magyar fél által hozott intézkedések eredményeznek. A közlemény szerint "megengedhetetlen és ellentétes a két ország közötti stratégiai partnerséggel" az a mód, ahogyan a magyar fél eljárt keddi intézkedései és üzenetei révén.

A tárca közölte, hogy a román nagykövetség képviselője a román fél kezdeményezésére vett részt megbeszélésen a magyar külügyminisztériumban, ahol információkat kért a magyar-román határra tervezetett kerítéssel kapcsolatban. Ebből az alkalomból tolmácsolták a magyar fél elégedetlenségét a román miniszterelnök kijelentései miatt, egyúttal közölték, hogy hasonlóan tiltakozott a magyar külügy az intézkedéseit bíráló többi európai vezető kijelentései ellen is.

A magyar külügyminisztérium kedd délutáni közleményében azt írta: miután Victor Ponta, Románia miniszterelnöke "újfent bárdolatlan stílusban nyilatkozott" Magyarországnak a migrációs helyzet kezelésére irányuló erőfeszítéseiről, Magyar Levente államtitkár bekérette az ügyvivőt, és a kormány nevében hangot adott afölötti értetlenségének, hogy Románia miniszterelnöke még mindig "magyarellenes hazudozással kívánja menteni belpolitikai és megkérdőjelezett személyes erkölcsi tekintélyét". A külügy a román miniszterelnöknek arra a kijelentésére reagált, miszerint "Románia emberként fog bánni a migránsokkal, nem pedig úgy, mint magyar szomszédjaink, akik botokkal terelik és sorszámmal látják el őket".

A román kormányfő által megosztott egyik cikk szerint egyébként a szerb-magyar-román hármashatár közelében, a román oldalon gyakorlatot tartottak a múlt héten: egy 500 fő befogadására alkalmas tábor felállítását szimulálták – sátrakat vertek, zuhanykabinokat, mobilvécéket, tábori konyhát szereltek fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.