A románok befogadnák a menekülteket, de csak a szomszédban

A közvélemény álláspontja konzervatív és óvatos. Látják, hogy az európai intézmények nem urai a helyzetnek.

A románok befogadnák a menekülteket, de csak ha a szomszédban húzzák meg magukat – írta keddi számában az Adevarul című román napilap, közölve a megrendelésére készült felmérés eredményeit. Az INSCOP Research kérdezőbiztosai előbb a menekültáradat kiváltó okairól kérdezték a románokat. Kiderült, hogy 41,7 százalék szerint a menekültek a közel-keleti háborúk miatt indultak el Európa felé, 23,3 százalék szerint a szegénység, 5,9 szerint a jobb élet reménye a mozgatórugó. Csak 23,4 százalék hisz az összeesküvés-elméletekben, és gondolja azt, hogy a migránsok destabilizálni akarják Európát.

A román lakosság 95,8 százaléka hallott a menekültválságról. 29,5 százalék szerint Románia nagy valószínűség szerint tranzitországgá válhat, 37 százalék szerint ennek kevés az esélye, 22,5 százalék pedig egyáltalán nem számol a lehetőséggel. Ugyanakkor 23,9 százalék gondolja azt, hogy Románia a menekültek célországává válhat, 44,3 százalék szerint ennek kicsi a valószínűsége, 21,8 százalék pedig úgy véli, a menekültek nem akarnak Romániában letelepedni.

A menekültkvótákkal kapcsolatos kérdésre 56,2 százalék egyértelműen elutasító választ adott, és 35,5 százalék ért egyet menekültek fogadásával. (8,3 százalék nem válaszolt a kérdésre.) Utóbbiak közül is 82,1 szerint Romániának magának kell eldöntenie, hány embert helyez el a saját területén, és csak 14,6 százalék szerint kell elfogadni az EU által javasolt kvótát.

Darie Cristea, az INSCOP vezérigazgatója szerint a román közvélemény álláspontja konzervatív és óvatos – bár nem annyira radikális, mint egyes környező országoké –, amit azzal magyaráz, hogy a polgárok azt látják, az európai intézmények nem urai a helyzetnek.

A lakosság mintegy negyede ért egyet azzal, hogy a menekültek letelepedjenek Romániában (26,5 százalék), illetve a településén (24,4), kétharmada ellenzi ezt, miközben közel tíz százalék határozatlan a kérdésben.

A felmérés szeptember 10–15. között készült 1085 felnőtt személy megkérdezésével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.