galéria megtekintése

A románok 90 százaléka rejtőzködő baloldali

A romániai lakosság elsöprő többsége rejtőzködő baloldali: erőteljesen baloldali nézeteket vall, de ideológiai szempontból a centrumhoz vagy a jobboldalhoz tartozónak vallja magát. Az IRES intézet friss kutatásjelentéséből az is kiderül, hogy a kommunizmus iránti nosztalgia továbbra is erős.

A február elején készített felmérés adatai szerint a romániaiak 24 százaléka jobboldalinak, 27 százaléka a centrumhoz tartozónak tartja magát, és mindössze 17 százaléka vallotta magát baloldalinak. Ezzel szemben a kutatási alanyok elsöprő többsége – esetenként 90-94 százaléka – vallanak olyan nézeteket, amelyek a baloldali értékrendhez köthetők. 80 százalék szerint nagyobb adókat kellene kivetni a gazdagokra, hogy az állam segíthesse a szegényeket. 94 százalék szerint az államnak segítenie kell a rászorulókat, és 90 százalék szerint az államnak biztosítania kell munkahelyeket és lakást az embereknek.

Felvonulás 2010. december 1-én Maroavásárhelyen, amikor a szomszéd országban Erdély Romániához csatolását ünneplik. Mélyen baloldaliak?
Felvonulás 2010. december 1-én Maroavásárhelyen, amikor a szomszéd országban Erdély Romániához csatolását ünneplik. Mélyen baloldaliak?
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban gyakorlatilag vállalt világnézettől függetlenül hozzávetőleg egyforma válaszok születtek. Igaz, eközben 76 százalék véli úgy, hogy az egyéni jólét felelőssége az állampolgáré, és 94 százalék szerint alacsonyabb adókkal kell serkenteni a gazdaságot.

 

Dan Jurcan, az IRES kutatási igazgatója szerint az adatok jól tükrözik, hogy Romániában egyre vékonyabb a választóvonal a pártok, illetve jobb és bal között. Úgy vélte, ez részben magyarázható az ellenkező előjelű alakulatok pragmatizmusból fakadó együttműködésével – amire az utóbbi időben többször volt példa –, de más oka is van. – Sok politikus úgy tartja, hogy az emberek elsősorban miatta szavaznak egy bizonyos pártra, és megfeledkezik arról, hogy a választók bizonyos értékek megjelenítőjeként tekintenek rá. Akadnak politikusok, akik azt akarják, hogy kizárólag őket szeressék, és „féltékenységből" elutasítják az ideológiákat. Holott az ideológiák maguk is valóságos projektek, még ha ez néha ütközik is a politikai vezetők érdekeivel – magyarázta az „ideológiai zavar" okát a Népszabadságnak nyilatkozó kutató.

Az IRES közvélemény-kutatásának adataiból az is kiderül, hogy a romániai lakosság háromnegyedének lesújtó a véleménye a pártokról (tízből kilencnek). 41 százalék szavazna egy újonnan bejegyzett alakulatra, ugyanakkor a tavalyi pártreform után létrejött (már három alapító taggal bejegyezhető) alakulatok a legtöbbek számára ismeretlenek. Még a szélsőségesen nacionalista Egységes Románia Pártról (PRU) is mindössze a megkérdezettek 0,4 százaléka hallott, hiába támadja jóformán naponta a magyarokat az alapító pártelnök, Bogdan Diaconu.

A kutatási alanyok 52 százaléka szerint a jelenlegi politikai alakulatoknál a Román Kommunista Párt (PCR) is jobb volt. Az így vélekedők csak részben fedik le a mintának azt a csoportját, amely a rendszerváltás előtt is tagja volt a kommunista pártnak. Dan Jurcan szerint több szempontból természetes, hogy az idősebb korosztály nosztalgiával gondol a kommunizmusra: a legtöbbjének a társadalmi státusa már csak a koránál fogva is magasabb volt, a munkahelyek biztosak voltak, és a származási környezet kevésbé befolyásolta az érvényesülési lehetőségeket.

– Ugyanakkor azt is figyelembe kell vennünk, hogy a 18-35 év közötti fiatalok nem rendelkeznek konkrét támpontokkal vagy saját tapasztalattal a kommunizmusról, és percepciójukat mások által megszűrt élmények alapján alakítják ki – magyarázta a Népszabadságnak a kutató. Hozzátette: Románia félúton tart „a kommunizmus emlékei és a demokrácia elfogadása között", az átmenet pedig évtizedekig vagy akár generációkon át elhúzódhat.

A megkérdezettek 31 százaléka ért egyet Románia nyugati orientációjával, tízből hatan azt nyilatkozták, hogy az országnak „nemzeti politikát" kell követnie. Ezt az irányt főleg a moldvai, diplomás fiatalok támogatják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.