A román miniszterelnök szerint provokáció történt március 15-én

Victor Ponta román miniszterelnök megköszönte az állami hatóságoknak, hogy nem történtek incidensek Romániában a magyarság különböző, március 15-i rendezvényein – közölte vasárnap a bukaresti kormány sajtóirodája.

„Feltűnt, hogy az illetékes állami intézmények milyen professzionalizmussal viszonyultak ehhez a magyar nemzetiségű román állampolgárok számára fontos momentumhoz. Az a tény, hogy nem történtek incidensek, nem volt a helyzetet feleslegesen kiélező provokáció, azt bizonyítja, hogy a hatóságok jól végezték munkájukat" – idézte a sajtóközlemény Pontát.

A román miniszterelnök üdvözölte, hogy az állami hatóságok példát mutattak civilizált és demokratikus viselkedésből, annak ellenére, hogy időnként „izgató és veszélyes" szónoklatokkal szembesültek, amelyeket megítélése szerint provokációként is lehet értelmezni.

„Ez a normális egy európai államban, amely hisz a demokratikus értékekben, amelyben törvényesség uralkodik és amelyben a polgári szabadságjogokhoz felelősség és törvénytisztelet társul" – idézte a kormányközlemény a román miniszterelnököt.

Az erdélyi magyarság március 15-i ünnepségeinek egyes helyszínein a magyar kormány tagjai is beszédet mondtak. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Kézdivásárhelyen szervezett ünnepségen arról beszélt, hogy a magyaroknak is jár az autonómia, ami nem irányul senki ellen. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Magyarország támogatásáról biztosította az autonómiáért küzdő székelyeket a sepsiszentgyörgyi ünnepségen elmondott beszédében.

A magyarság nemzeti ünnepe előtt a román belügyminisztérium azt közölte, hogy mintegy ezer rendőrt mozgósított Románia tizenöt megyéjében az ünneplő magyarság 56 rendezvényére, amelyeken – becslésük szerint – 30 ezer ember vesz részt.
Pénteken a román belügyminisztérium szóvivője bejelentette, „szélsőséges tevékenységük" miatt megtiltották több magyar állampolgárnak, hogy Romániába utazzanak. A román szervezettbűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) közölte: az alkotmányos rend elleni cselekmények gyanújával indított büntetőjogi eljárást olyan személyek ellen, akik a Jobbikot népszerűsítették Romániában – közölte pénteken a DIICOT.

Traian Basescu román államfő kedden a Jobbik vezetőinek és tagjainak kitiltását kérte Romániából, az előző napi marosvásárhelyi autonómiatüntetésre hivatkozva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.