„A román hatóságok nem értik” – házkutatás egy erdélyi polgármesternél

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerdán reggel házkutatást tartott a sepsiszentgyörgyi városházán. A Romania libera online kiadása szerint egy olyan ügyben nyomoznak, amelyben a kár egymillió euró, és Antal Árpád polgármester is gyanúsított. Az ügyészek állítólag lepecsételték az elöljáró irodáját.

Antal a Transindexnek megerősítette: Bukarestbe kell mennie kihallgatásra egy közbeszerzési ügyben. Elmondása szerint a vizsgálat tárgyát az önkormányzat és az Európai Fejlesztési Bank között létrejött „újszerű” szerződés képezi, amelyet a román hatóságok „egyszerűen nem értenek”. Ezért fordult szerinte a számvevőszék az ügyészséghez. Antal szerint a nemzetközi pénzintézetek más közbeszerzési procedúrákat végezhetnek Romániában, „mert ők úgy működnek, akár egy állam”. Azt is kiemelte, hogy a pénzt adó intézmény folyamatosan ellenőrizte és rendben lévőnek találta a kifizetéseket. A polgármester közölte, nagyon egyszerű az ügy, és ő nagyon nyugodt, „ha az ügyészeket csak az igazság érdekli”, ha pedig más a szándékuk, akkor „az ki fog derülni a következő huszonnégy órában”.

A DNA a honlapján csupán annyit hozott nyilvánosságra, hogy vizsgálat indult több, 2010 és 2014 között elkövetett bűncselekmény ügyében, és a szükséges bírói engedélyek beszerzése után az ügyészek házkutatást tartanak 13 helyszínen, Kovászna és Brassó megyében, valamint Bukarestben. Az átkutatott helyszínek között magánházak, cégek székhelye(i) és egy közintézmény is van – áll a kommünikében.

Antal Árpád a Romániai Magyar Demokrata Szövetség egyik legfolyásosabb helyi vezetője. Jó barátja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, és fontos szerepet játszott az erdélyi magyar érdekvédelmi szövetség és a Fidesz közeledésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.